Hiszpańskie pomarańcze i mandarynki

slodkie pomarancze hiszpanskie

Hiszpańskie pomarańcze i mandarynki to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia w Polsce. Skąd pewność, że kupione cytrusy będą pochodzić właśnie z Hiszpanii? Otóż kraj ten jest największym producentem i eksporterem pomarańczy i mandarynek w Europie! Przygotowałam mały przewodnik po pomarańczach i mandarynkach hiszpańskich, aby każdy z Was mógł nie tylko dowiedzieć się więcej na temat tych owoców, ale także jak rozpoznać te słodkie i te najlepsze do wyciskania soku.

Skąd wzięły się pomarańcze i mandarynki w Hiszpanii, czyli trochę historii

Pomarańcze i mandarynki pochodzą z Azji, a dokładniej z Chin. W X wieku Arabowie wprowadzili ich uprawę na terenie Hiszpanii. Niestety odmiany pochodzące z Azji były dość kwaśne i z gorzkawym posmakiem. Bardziej nadawały się do produkcji dżemów niż do konsumpcji na surowo. Ale Hiszpania ma dobrych sąsiadów – Portugalczyków – którzy to podarowali w XV wieku Hiszpanii słodkie odmiany pomarańczy i mandarynek. Nie wiem czym się odwdzięczyli im Hiszpanie, ale wiem, że zrobili tzw. podaj dalej, czyli zasadzili pierwsze odmiany tych cytrusów w Kalifornii i na Florydzie.

Gdzie rosną pomarańcze i mandarynki w Hiszpanii?

Żartując pomarańcze i mandarynki rosną w Hiszpanii na drzewach, a na serio to najwięcej pomarańczy rośnie w rejonie Walencji, ale także duże plantacje znajdują się w rejonie Andaluzji i w Murcji. Nie na darmo Walencja nazwała jedno ze swoich wybrzeży mianem Wybrzeża Kwiatu Pomarańczy (Costa Azahar).

Ostatnio w sieci pojawiły się zdjęcia z jednego z supermarketów, na których widać siatki pomarańczy z napisem Pomarańcze z Walencji, a pod spodem małym drukiem podpisane: Kraj pochodzenia – Egipt. Niestety co raz więcej pomarańczy na rynku hiszpańskim, ale także w innych krajach europejskich pochodzi z krajów afrykańskich, ponieważ są tańsze. Warto sprawdzać etykiety produktów.

Kiedy są zbiory mandarynek i pomarańczy w Hiszpanii?

kwiat pomaranczy

Zanim przejdziemy do zbiorów owoców cytrusowych, muszę napisać co nieco o kwiecie pomarańczy. W języku hiszpańskim ma on swoją własną nazwę – azahar (czytaj: asaar). Zapach kwiatu pomarańczy jest bardzo zbliżony do woni jaśminu. Aby podziwiać kwitnienie drzewek cytrusowych i napawać się jego zapachem, musisz przyjechać do Hiszpanii w kwietniu i maju.

Jeśli wolisz gotowy produkt i chcesz spróbować jak smakują owoce cytrusowe prosto z drzewa to najlepiej wybrać się do Hiszpanii w grudniu i styczniu. Sezon na zbiory pomarańczy to okres między listopadem a marcem. Od marca do czerwca odbywają się zbiory późnych odmian tych owoców cytrusowych. Poza wspomnianymi sezonami, czyli w okresie od lipca do listopada w sklepach znajdziesz owoce pochodzące z Ameryki Południowej.

Jeśli ciekawi cię ile można zarobić jako pracownik przy zbiorze owoców cytrusowych to dotarłam do informacji, że średnia płaca wynosi 52€ za dzień. Czy jest to opłacalne? No cóż… praca jest ciężka i często pracuje się po 10-12 godzin dziennie. Sami Hiszpanie nie chcą wykonywać tego zawodu i posiłkują się napływową siłą roboczą, głównie z Maroko i innych krajów afrykańskich.

Odmiany pomarańczy uprawianych w Hiszpanii

słodkie hiszpańskie pomarańcze

W Hiszpanii uprawia się bardzo dużo różnych odmian pomarańczy. Zobacz te najbardziej popularne i najchętniej kupowane.

Navelina

Jedna z najbardziej popularnych odmian w Hiszpanii. Cechuje się tym, że nie posiada pestek, dlatego tak bardzo lubiana jest przez dzieci. Owoce można rozpoznać po bardzo intensywnej pomarańczowej skórce, wpadającej w odcień czerwieni. Drzewka są bardzo wydajne i rodzą wiele owoców. Zbiory przypadają na okres od końca października do stycznia.

Navelate

Późna odmiana, którą zbiera się między styczniem a kwietniem. Uważana jest za jedną z najlepszych odmian, niestety ze względu na to, że jest dość wymagającą odmianą nie ma jej tak dużo na rynku. Jej owoce są pyszne, słodkie i dość soczyste.

Valencia Midknight

Jest to bezpestkowa odmiana pomarańczy, której cena jest nieco wyższa niż innych tego typu owoców. Wszystko przez to, że ma przyjemny pomarańczowy smak, jest bardzo soczysta i posiada wyższe stężenie błonnika niż w przypadku innych odmian.

Washington

Jest to odmiana na bazie której powstało wiele innych rodzajów pomarańczy. Owoce tej odmiany są miękkie i delikatne. Jest to jeden z tych rodzajów pomarańczy, który idealnie pasuje jako deser po obiedzie. Zbiory są od grudnia do maja.

Newhall

Odmiana bardzo przypomina tę o nazwie Navelina. Owoce są duże, z cienką i szorstką skórką w kolorze intensywnej pomarańczy. Owoce z reguły nie zawierają pestek a zbiory przypadają na okres od końca października do stycznia.

Cambria

Późna odmiana pomarańczy chętnie spożywana w okresie wiosny i wczesnego lata. Jak to mówią Hiszpanie, to odmiana, która rozpływa się w ustach, ze względu na jej delikatny miąższ. W smaku jest dość słodka i nie ma pestek.

Lanelate

Kolejna słodka odmiana pomarańczy uprawiana na terenie Hiszpanii. Jest to odmiana dość późna, bo jej zbiory przypadają na okres od stycznia do czerwca. To co wyróżnia tę pomarańczę, to fakt, że może ona dojrzewać długo na drzewie bez konieczności zrywania i przez to nabiera charakterystycznego słodkiego smaku.

Odmiany mandarynek uprawianych w Hiszpanii

hiszpańskie mandarynki

Mandarynki dojrzewają wcześniej niż pomarańcze, dlatego są ich zbiory zaczynają się już w październiku. W Hiszpanii głównie uprawia się poniższe typy rodzaje mandarynek.

Clementina

Najbardziej znanym i najczęściej spożywanym typem mandarynki jest klementynka, której pochodzenie wywodzi się z mandarynki pospolitej i charakteryzuje się nieco mniejszym rozmiarem niż mandarynki konwencjonalne. Klementynki są na ogół bez pestek, bardzo soczyste, słodsze w smaku i mają dość mocny pomarańczowy kolor.

Satsuma

Ten rodzaj mandarynki, jak nazwa wskazuje, pochodzi z Japonii, ale świetnie przyjął się jako uprawa także w Hiszpanii. Jest to odmiana odporna na zimno. Cechą charakterystyczną mandarynek Satsuma jest to, że nie posiadają pestek. Ciekawostką jest to, że drzewka kwitną później w porównaniu do innych odmian, ale za to dają wcześniej owoce – już we wrześniu. Owoce są duże i soczyste, ale kwaśniejsze w porównaniu do innych odmian, dlatego lepiej smakują w postaci soku.

Hybrydy mandarynek

Ostatnim typem mandarynek są tzw. hybrydy czyli krzyżówki z innymi owocami, np. z pomarańczami. Najbardziej znanym gatunkiem hybrydowym jest Clemenvilla. Kolor tych mandarynek to coś między pomarańczowym a czerwonym, są średniej wielkości i okrągłe o spłaszczonym kształcie. Są używane głównie do produkcji soku.

Dlaczego warto jeść pomarańcze i mandarynki?

Pomarańcze i mandarynki znane są ze swoich właściwości odżywczych i odchudzających. Zawierają dużą ilość witaminy C oraz pektyn (błonnika). Ich wartość kaloryczna jest niska. W porównaniu do pomarańczy, mandarynki zawierają więcej kwasu foliowego jak i witaminy A. Poza tym, że są świetnymi przeciwutleniaczami to wykazano w badaniach naukowych, że te owoce cytrusowe pomagają zapobiegać chorobom rakowym, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-wieńcowe. Mają zbawienny wpływ w walce z cholesterolem.

Jak rozpoznać słodką i soczystą pomarańczę?

jak rozpoznac slodka pomarancze

Ile razy będąc w sklepie zastanawiałeś się czy pomarańcze, które chcesz kupić będą słodkie o soczyste? Jest kilka trików na to, by kupić pomarańcze idealne w smaku. Oto kilka z nich:

  • Pomarańcza dojrzała i soczysta powinna być ciężka i ważyć więcej niż na to wskazuje jej rozmiar.
  • Wybierz te o gładkiej, równej i lśniącej skórze.
  • Jeśli pomarańcza jest miękka po dotknięciu skórki, oznacza to, że jest przedojrzała.
  • Powąchaj pomarańczę. Te o pięknej woni pomarańczy są słodkie.
  • Słodkie pomarańcze posiadają tzw. pępek (jak na powyższym zdjęciu). Po przeciwnej stronie gdzie odrywa się pomarańcza od gałęzi, owoc powinien mieć wspomniane wgłębienie przypominające pępek. Im większy, tym słodszy jest owoc.

Które pomarańcze są idealne do wyciskania soku

hiszpanskie pomarancze na soki

Istnieją różne odmiany pomarańczy, ale najbardziej odpowiednie do wyciskania soku to:

  • Navel
  • Navelinas
  • Valencia Late
  • Salustianas
  • Sanguinelli

Triki jak wycisnąć jak najwięcej soku z pomarańczy:

  • Włóż pomarańcze na 10 sekund do mikrofali. Podgrzany owoc da więcej soku.
  • Możesz zalać owoce gorącą wodą i pozostawić na minutę.
  • Wymasuj owoc, przyciskając go do blatu i rób ruchy jakbyś go wałkował.

Teraz możesz spokojnie zrobić sok z pomarańczy używając wyciskarki do cytrusów.

Ciekawostki o pomarańczach i mandarynkach

  • Drzewka pomarańczowe i mandarynkowe to tzw. wiecznie zielone drzewka. Liście nie opadają na zimę i przez cały rok mają zielony kolor.
  • Pomarańczowe drzewko może osiągać wysokość nawet 10 metrów.
  • Kwiaty na drzewkach pomarańczowych i mandarynkowych mogą pojawić się mimo tego, że znajdują się na nich jeszcze dojrzałe owoce.
  • Podobno po dodaniu odrobiny soli do pomarańczy staje się ona bardziej słodka.
  • W Hiszpanii jeśli znajdziesz wreszcie idealna osobę dla siebie to będzie ona twoją drugą połówką pomarańczy: media naranja (czytaj: media narancha).
  • W rejonie Walencji produkuje się wino z pomarańczy.
  • Na świecie istnieje ponad 600 odmian pomarańczy i mandarynek.
  • Mimo tego, że obieramy pomarańcze i mandarynki przed zjedzeniem to można je jeść ze skórką. Podobno nieobrane owoce dostarczają nam więcej witamin niż te obrane.

No i jeszcze na koniec udało mi się znaleźć odpowiedni dowcip do tego tematu:

Dlaczego blondynki nie jedzą pomarańczy wieczorem?
Bo mówią, że są to owoce południowe.

W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.

4.4/5 - (7 votes)

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Anonim pisze:

    20 kwietnia zerwałem mandarynki w okolicach Walencji . Po 2 miesiącach przy obieraniu sok tryska na wszystkie strony . Są jak świeżo zerwane .

  2. 656 pisze:

    Te które docierają do nas muszą być mocno pokryte chemią. Co to za chemia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *