Wina hiszpańskie: rodzaje, klasyfikacja, sposób podawania

wino hiszpanskie

Jeśli jesteś wielkim fanem win to nie możesz przegapić tego artykułu. Dzisiaj dowiesz się jak czytać etykiety hiszpańskich win i co oznaczają poszczególne opisy. Poznasz nie tylko rodzaje i klasyfikację win hiszpańskich, ale także dowiesz się z czym najlepiej smakuje dany typ wina. Jednym słowem pobawimy się w somelierów. Na koniec przygotowałam kilka ciekawostek dotyczących win z tego kraju.

Klasyfikacja win hiszpańskich

Źródło: vinetur.com

W Hiszpanii istnieje regulacja państwowa dotycząca klasyfikacji win. Jest ona przedstawiona w formie piramidy, nie mniej jednak wcale nie oznacza to, że wina u podstawy piramidy są gorsze od tych u jej szczytu. Wina na dole piramidy mają mniej wytycznych i restrykcji w porównaniu do tych na najwyższych jej szczeblach. Podaję pełną nazwę, oraz skrót jaki znajduje się na etykiecie danego wina.

Vinos de Mesa

Wina stołowe to wina z najmniejszą regulacją i dlatego znajdują się na samym dole piramidy. Są to wina, u których nie da się jednoznacznie wskazać ich regionu produkcji, roku zbioru ani odmiany winogron. Producenci takiego wina mogą kupować nadwyżki winogron z dowolnego regionu. Krótko mówiąc, są to wina, które pozwalają producentom na całkowitą elastyczność. Tego typu wino, uważa się za niskiej jakości i są to zazwyczaj wina tanie. Tego typu wino serwuje się w barach i restauracjach (jako napój w menu dnia). Jest ono dość mocne w smaku, dlatego wielu Hiszpanów miesza to wino z odrobiną fanty lub napojem gaseosa/casera.

Vinos de la Tierra (V.T)

Jest to typ win stołowych, w przypadku których dopuszcza się pewną elastyczność. Różnica do Vino de Mesa polega na tym, że obszar produkcji jest ograniczony do określonego obszaru geograficznego. Dodatkowo obszar ten musi mieć cechy środowiskowe lub uprawowe, które nadają tym winom określony charakter. W Hiszpanii istnieje 41 obszarów geograficznych o nazwie Vino de la Tierra.

Vinos de Calidad con Indicación Geográfica (I.G.P)

Podobnie jak wina krajowe, są one produkowane i opracowywane w określonym regionie lub miejscu, ale także, w przeciwieństwie do poprzednich, winogrona muszą mieć to samo pochodzenie. Ponadto produkcja, obróbka i dojrzewanie wina muszą odbywać się na tym obszarze.

Denominación de Origen (D.O)

Wina tego typu należą do określonego obszaru, a ich przepisy są znacznie bardziej wymagające niż w poprzednich typach win. Muszą one być wyprodukowane w określonym regionie lub miejscowości i z winogron pochodzących z tego regionu. Ważne jest też, aby wcześniej te wina miały oznaczenie przez co namniej 5 lat jako typ Vinos de Calidad con Indicación Geográfica. W Hiszpanii jest aż 69 regionów gdzie produkuje się Denominación de Origen.

Denominación de Origen Calificada (D.O.C)

Oprócz tego, że wino tego typu musi być zarejestrowane przez co najmniej 10 lat jako wino Denominación de Origen, to dodatkowo musi być ono pochodzić z zarejestrowanych winnic znajdujących się na określonym obszarze geograficznym. Nie można też zapomnieć, że winnice powinny wprowadzić rygorystyczny system kontroli jakości i ilości produkowanego wina. Hiszpania mamy tylko dwa regiony gdzie produkuje się takie wino i są to: Rioja i Priorato.

Vinos de Pagos

Jest to najwyższa ocena administracyjna przyznana winnicy w Hiszpanii. Są to wina o uznanym prestiżu wywodzące się z „pago”, czyli z miejsca lub miejscowości wiejskiej o własnych cechach i mikroklimacie, które ją odróżniają od otoczenia. W Hiszpanii jest 17 Vinos de Pagos.

Rodzaje win hiszpańskich ze względu na czas ich dojrzewania

wino hiszpanskie

Jeśli chodzi o rodzaje win ze względu na czas ich dojrzewania to sprawa się komplikuje. Wino czerwone, białe i różowe ma inny czas leżakowania mimo, że ma takie samo oznaczenie.


Oznaczenia win typu Vinos de la Tierra oraz Denominación de Origen:

OznaczenieMin. czas dojrzewaniaForma leżakowania
Noble18 miesięcyW beczkach z drewna dębowego (min. 600 litrów) lub w butelce
Añejo24 miesięcyW beczkach z drewna dębowego (min. 600 litrów) lub w butelce
Viejo36 miesięcyPodczas fermentacji wino poddane jest na działanie tlenu, ciepła lub obu tych czynników.

Wina wyłącznie z oznaczeniem Denominación de Origen Protegida mogą używać oznaczeń z poniższej tabeli:

Wina czerwone
OznaczenieMin. czas dojrzewaniaForma leżakowania
Crianza24 miesiące6 miesięcy w beczce, później w butelce
Reserva36 miesięcy12 miesięcy w beczce, później w butelce
Gran Reserva60 miesięcy18 miesięcy w beczce, później w butelce
Wina białe i różowe
OznaczenieMin. czas dojrzewaniaForma leżakowania
Crianza18 miesięcy6 miesięcy w beczce, później w butelce
Reserva24 miesięcy6 miesięcy w beczce, później w butelce
Gran Reserva48 miesięcy6 miesięcy w beczce, później w butelce

Najpopularniejsze wina hiszpańskie

popularne i dobre wina hiszpanskie

Wino Tempranillo

Tempranillo (czytaj: tempranijo) to czerwone wino, które powstało z winogron zebranych wcześniej niż zwykle. Ma ono bardzo aromatyczny i owocowy smak. Tego typu wino najlepiej smakuje z makaronami, pieczonym mięsem, (zwłaszcza z jagnięciną), rybami rzecznymi, wszelkiego rodzaju gulaszami i kiełbasami, oraz z miękkimi serami.

Wino Verdejo

Odmiana winorośli Verdejo (czytaj: berdecho) pochodzi z Hiszpanii i produkuje się z nich wysokiej jakości białe wina. Wina Verdejo są umiarkowanie alkoholowe, o średniej kwasowości. W smaku są gładkie, smaczne z lekką i elegancką goryczą. Kolor wina jest od zielonkawożółtego do słomkowego, ze stalowymi tonami. W tym przypadku wina Verdejo dobrze komponują się głównie z rybami (zwłaszcza tłustymi) i wędzonymi, ze skorupiakami, głównie z przetworami gotowanymi lub gotowanymi na parze, a także z grillowaną ośmiornicą lub mątwą doprawioną pietruszką i kolendrą.

Wino Rioja

Wina Rioja mają świeże aromaty i lekkie smaki. Wina czerwone powstają z grona Tempranillo, jednego z najpopularniejszych i najwybitniejszych europejskich winorośli. Kolor, smak i aromat wina Rioja różnią się w zależności od odmiany użytej do jego produkcji, a także procesu, któremu poddawany jest moszcz, stąd następujące typologie:

  • Wina czerwone (klasyczne tempranillo): Jasny kolor, świeże i przenikliwe aromaty, lekkie na podniebieniu i średniej jakości
  • Wina różowe (Garnacha): Świeże na podniebieniu i o mocnym zapachu, kolor bardzo lekki jasnoróżowy, Średni stopień alkoholu.
  • Wina białe (Viura): Kolor zielonkawożółty, mniej lub bardziej blady, lekki i delikatny aromat.

Wino typu Rioja najlepiej smakuje z pieczeniami z czerwonego mięsa, daniami z dzika lub jelenia w sosie, wysoko wędzonymi serami oraz wysokiej jakości szynkami i kiełbasami.

Wino Ribera del Duero

Wina czerwone, różowe i białe Ribera del Duero produkowane są na obszarze dorzecza rzeki Duero. Wino czerwone z tego regionu charakteryzuj€ się intensywną, truskawkowoczerwoną barwą i często wykazuje fioletowe refleksy. Wina Ribera del Duero są bardziej delikatne w smaku, mniej kwaśne i zawierają nieco więcej owoców niż wina Rioja.

Czerwone wino Ribera del Duero to wspaniały wybór do lekkich przystawek, takich jak kanapki, oliwki lub lekkie wędliny.

Wino Valdepeñas

Wina Valdepeñas są bardzo zbalansowane pod względem zawartości alkoholu oraz kwasowości. Jest to wino aromatyczne i mocno zbudowane, o intensywnym kolorze i delikatnych doznaniach na podniebieniu.

Wino czerwone to idealny dodatek do grillowanych lub chudych mięs, drobiu i wędzonych serów.
Wino białe Szczególnie polecany do lekkich posiłków, takich jak zupy, ryby, skorupiaki i drób.

Wino Albariño

Albariño to wino o kwiatowym i owocowym smaku. Ma balsamiczny i korzenny zapach. Albariño ma bladożółty kolor, któremu towarzyszą zielonkawe refleksy. Dzięki temu wino ma jasny i charakterystyczny kolor, apetyczny dla oka, ale też dla podniebienia . Jego zawartość alkoholu waha się od 11,5º do 12,5º.

Wino typu Albariño najlepiej komponuje się z rybami takimi jak z turbot, dorsze lub tuńczyk.

najpopularniejsze wina hiszpanskie

Wino Malaga

Malaga to nazwa popularnego słodkiego wina pochodzącego z regionu Malagi. Jest to wino likierowe o zawartości cukru od 45 do 140 gr/litr, leżakowane przez minimum 2 lata, bez dodatku syropu, o barwie od złocistej do ciemnobursztynowej.

Wino wytrawne tego typu łączy się najlepiej z figami, solonymi migdałami i innymi suszonymi owocami. Doskonale pasuje także jako aperitif i na deser, można je podawać z foie gras, pasztetem z gęsi, kaczką, marcepanem, sernikiem i kwaśnymi owocami, takimi jak ananas, truskawka czy kiwi.

Wino Jerez, Sherry

Wina sherry to jeden z symboli Andaluzji i jedno z najbardziej rozpoznawalnych na świecie win hiszpańskich. Do najpopularniejszych win sherry należą:

Wino Moscatel

Wino o intensywnie kasztanowej lub mahoniowej barwie, o gęstym wyglądzie. W zapachu wyróżniają się charakterystyczne nuty odmiany winogron muscatel. Można wyczuć kwiatowe aromaty jaśminu, kwiatu pomarańczy i wiciokrzewu, a także nuty cytrusowe, takie jak limonka czy grejpfrut.

Słodkie wino Moscatel uważane jest za idealne do przystawek, takich jak foie gras i mocne sery lub jako dopełnienie z wszelkiego rodzaju słodkimi deserami: tarty owocowe, biszkopty, puddingi, ciasta francuskie.

Wino Pedro Ximénez

Pedro Ximénez to rodzaj wina z szczepu o tej samej nazwie. Z tego typu białych winogron robi się wino o bardzo słodkim smaku, idealne do lodów waniliowych, słodyczy z czekoladą i serami pleśniowymi. Jest także wino idealne do przygotowywania sosów do mięsa czerwonego i dziczyzny.

Wino Manzanilla

Wino manzanilla (czytaj: mansanija) bardzo jasne, o jasno słomkowożółtym kolorze i delikatnym aromacie, w którym wyróżniają się kwiatowe nuty przypominające rumianek, migdały i aromaty piekarnicze. Na podniebieniu wytrawny, świeży i delikatny, z lekkim i gładkim odczuciem w ustach, pomimo wytrawnego finiszu (jak to pięknie brzmi). Pije się go bardzo schłodzone, w temperaturze między 5º a 7ºC, więc najlepiej jest trzymać butelkę w wiaderku z lodem. Wino jest idealne do wszelkiego rodzaju tapas, owoców morza, sałatek, białych ryb i miękkich serów.

Wino musujące Cava

szampan hiszpanski
Hiszpański odpowiednik szampana nosi nazwę cava.

Cava (czytaj: kawa) to wysokiej jakości wino musujące, które produkowane jest w Hiszpanii. Taki odpowiednik francuskiego szampana. Wino Cava jest produkowana przede wszystkim w regionie Katalonii, gdzie jest słoneczny klimat i niewielkie opady deszczu. Winogrona są zatem mniej kwaśne niż te z regionu Szampanii, ponieważ lepiej dojrzewają. Białe lub różowe, cava to wino musujące o różnych aromatach, które sprawiają, że jest bardzo wszechstronnym winem, które można łączyć z owocami morza, rybami, pieczeniem lub deserami. Wino Cava Brut jest idealne do przystawek takich jak kanapki, ostrygi, szynka, ser czy orzechy.

W jakiej temperaturze należy serwować wino

Czerwone wino powinno być serwowane w temperaturze między 16º a 18º C. Jeśli temperatura otoczenia jest wyższa najlepiej schłodzić je w wiaderku z lodem i wodą.

Białe wino należy serwować po schłodzeniu do temperatury od 12º do 16º C. Przed podaniem włóż butelkę do lodówki na 2 godziny przed podaniem.

Wino musujące najlepiej smakuje ochłodzone do temperatury ok. 8º C. Najlepiej gdy jest przechowywane w lodówce a wyjęte do konsumpcji, należy przechowywać w wiaderku z dużą ilością lodu.

Wina likierowe powinno podawać się jeszcze zimniejsze. Optymalna temperatura dla tego typu win powinna wynosić między 5º i 7º C jeśli są one wytrawne, i 4º lub 5º C, jeśli są one słodkie.

Ciekawostki o winie hiszpańskim

winnice w hiszpanii
Winnice SOMMOS, prowincja Huesca
  • Jedna z najstarszych winiarni na świecie znajduje się w Maladze. Założona w 1840 r. przez Don José Guardia, Antigua Casa de Guardia, jest jedną z najstarszych winiarni na świecie. Sposób produkcji i serwowania jej win pozostał niezmieniony przez to wszystko czas. Dodatkowo wino wypływa z kranów kubańskich i rosyjskich sprzed II wojny światowej.
  • Druga najnowocześniejsza winnica na świecie znajduje się w prowincji Huesca w pobliżu miejscowości Barbastro. Winnica Sommos już z daleka przypomina futurystyczną bryłę a winogrona rosną na wysokości dwóch metrów tak, aby grona mogły być zebrane przy pomocy maszyn przypominających kombajny.
  • W Hiszpanii znajdziecie winnice, których wino leżakuje zanurzone w wodzie morskiej. Oto winnice, które produkują tego typu wino: Crusoe Treasure (w pobliżu Bilbao), Bodegas y Viñedos Raúl Pérez, Bodegas Luis Pérez, Bodegas Submarinas Vina Maris, Bodegas Palmera Castro y Magán. Pomysł wywodzi się ze starożytnych odkryć zatopionych statków ze skarbami przechowywanymi w ich ładowniach. Odnajdując te wspaniałe statki, pełne przedmiotów codziennego użytku, pojawiły się oczywiście wina. Warunki oferowane przez morze dla optymalnego starzenia się niektórych rodzajów wina to: temperatura i ciśnienie wody, ponieważ są one względnie stałe. Do tego dochodzi ruch morza i zasolenie, jak również brak światła i hałasu.
  • Najdroższe wino na świecie to specjalna edycja butelki ze złotej serii winnicy AurumRed, której cena to około 25.000€. Jest to unikalna produkcja ograniczona do maksymalnie 300 butelek rocznie, pozyskiwana z ponad 100-letnich winorośli rodzimej odmiany Cencibel. Winnice znajduje się w rejonie Cuenca.
  • Według najnowszych danych Hiszpańskiej Organizacji Wina, Hiszpania prowadzi w światowym rankingu z 953 tys. hektarów zasadzonych winorośli. Jest to 13% światowych upraw.
  • Krajem, do którego trafia najwięcej win produkcji hiszpańskiej to Niemcy. W dalszej kolejności są Stany Zjednoczone i Wielka Brytania.
  • W okolicach Walencji produkuje się wino z pomarańczy, mandarynek a nawet z pomelo. Tarongino podaje się dobrze schłodzone i charakteryzuje się łagodnym cytrusowym aromatem i smakiem. Jest to wino o niskiej zawartości alkoholu (jedynie 9º).
5/5 - (3 votes)

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.