Co warto spróbować w Hiszpanii: napoje

napoje hiszpanskie

Ktoś kiedyś powiedział, że “nigdy nie będziesz wiedzieć czy wypiłeś o jeden kieliszek za dużo, dopóki go nie wypijesz”. W związku z tym dzisiaj przygotowałam dla Was subiektywną listę napojów (te z % i bez %), które warto spróbować będąc w Hiszpanii. No to zaczynamy…

Co warto spróbować w Hiszpanii: napoje

Bombon – jest to nic innego jak espresso podane z gęstym i słodkim mlekiem skondensowanym w proporcjach 1/3 mleko i 2/3 kawa. Bombon to inaczej cukierek, ale według mnie cukierek jest mniej słodki niż ten typ kawy. Polecam dla łasuchów słodkości.

Carajillo quemado lub Cremaet – espresso podawane z wcześniej opalonym rumem lub brandy, ziarnkiem kawy, cynamonem i skórką cytryny. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Horchata – napój typowy dla regionu Walencji, ale można go kupić w każdym supermarkecie. Napój wyrabiany jest z migdału ziemnego i ma smak lekko mączny. Ja lubię zmieszać ją z lodem cytrynowym lub kawowym (granizado de limon lub granizado de cafe). Tradycją jest picie horchaty ze słodkim wyrobem cukierniczym o nazwie farton.

Gaseosa lub Casera – to taki gazowany prawie bezsmakowy odpowiednik oranżady. Bardziej to przypomida wodę gazowną z lekkim posmakiem cytryny. Sam napój jest dość orzeźwiający, ale Hiszpanom służy on do rozcieńczania wina czerwonego (ale uwaga tylko tego słabej jakości tzw. vino de la casa ).

Aquarius – napój niegazowany w kilku smakach. Mi najbardziej przypadł do gustu ten o smaku cytryny. Uwaga! Tutaj podaję ciekawostkę opartą na “faktach autentycznych”. Otóż napój ten polecany jest przez tutejszych lekarzy przy problemach żołądkowych i silnych wymiotach. Aquarius świetnie nawadnia organizm i uzupełnia elektrolity.

Calimocho – jest to mieszanka wina czerwonego z colą. Mi nie smakuje, ale zawsze możecie spróbować w domu lub w Hiszpanii. Tylko błagam nie róbcie tego z dobrym winem 😉

Sangria de CAVA – napój sangria nie muszę opisywać, bo to chyba jest jedno z głównych skojarzeń z Hiszpanią. Nie mniej jednak polecam Wam spróbować wersję sangria de cava czyli z białego wina musującego.

Agua de Valencia – napój alkoholowy w stylu sangria de cava, ale bez owoców i zamiast fanty dodaje się sok pomarańczowy.

Licor de Arroz – likier/krem z ryżu. Popularny w delcie rzeki Ebr. Ma kolor biały i słodkawy smak. Świetny po ciężkim obiedzie na lepsze trawienie.

A jakie są wasze ulubione napoje w Hiszpanii? Piszcie w komentarzach.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *