Hiszpańska paella z owocami morza – przepis

paella z owocami morza

Mieszkając w regionie Walencji czyli kolebki paelli trudno nie przyrządzać jej w domu – zwłaszcza będąc żoną Hiszpana Valenciano. Paella z owocami morza nie jest typowym daniem z Walencji – paella valenciana to paella z mięsem. Przez kilka lat dopracowywałam przepis na paellę z owocami morza i wreszcie mogę podać Wam jeden z prostych i pysznych przepisów na to danie. Zanim jednak zabierzesz się za jej gotowanie musisz wiedzieć kilka rzeczy i przeczytać moje porady.

Co to jest paella z owocami morza?

Paella marinera (czytaj: paeja marinera), bo tak poprawnie nazywa się paellę z owoców morza, to danie hiszpańskie na bazie ryżu z dodatkiem krewetek, kalmarów i owoców morza w muszlach. Nazwa paella wywodzi się od patelni o tej samej nazwie, która służy do wykonania tego dania.

Musisz wiedzieć, że nie wszystko co wygląda jak paella jest nią w rzeczywistości.

Słowniczek pojęć przed zrobieniem paelli

Arroz bomba (czytaj arros bomba): najczęściej używany ryż do paelli.

Sofrito (czytaj: sofrito): zasmażka warzywna

Socarrat (czytaj: sokarrat): przypalony ryż w procesie gotowania paella. Wiele osób lubi ten posmak (ja też 😋)

Azafran (czytaj: asafran): szafran, który nadaje żółty kolor ryżowi

Caldo de pescado (czytaj: kaldo de peskado): rosół lub wywar rybny

Porady jak zrobić pyszną paellę z owoców morza

  • Najważniejsze według mnie jest sofrito czyli zasmażka z warzyw. Najlepiej jeśli są one zmiksowane i później dobrze przysmażone.
  • Do sofrito trzeba użyć dobrze dojrzałego pomidora.
  • Marki ryżu, którego używam w Hiszpanii to Fallera lub Dacsa. Nie mniej jednak jeśli chcesz przyrządzić paellę z innego ryżu, to wybierz ten, który podczas gotowania nie wydziela zbyt dużo skrobii (skrobia nadaje posmak mączny). Oczywiście ziarna powinny być bardziej okrągłe niż podłużne.
  • Najlepsza do gotowania jest specjalna patelnia – paella. Jeśli nie chcesz w taką zainwestować możesz spróbować zrobić paellę na głębokiej patelni (nie wiem jak wyjdzie, bo nigdy nie próbowałam).
  • Najlepiej jak do paelli używa się się wywaru rybnego. Jeśli paellę zrobisz dolewając wodę, będzie bezsmakowa.
  • Po zalaniu ryżu wywarem i równomiernym ułożeniu go na patelni nie wolno paelli mieszać (tak przynajemniej mówią mieszkańcy regionu Walencji).

Gdzie kupić produkty i patelnię na paellę

Owoce morza można kupić w wersji mrożonej lub „świeżej” praktycznie w większości super i hipermarketów. W dużych miastach są też sklepy z żywnością z całego świata, gdzie z pewnością znajdziesz odpowiedni ryż i przyprawy. Jeśli masz problem ze znalezieniem patelni i innych składników możesz je kupić przez internet. Dla ułatwienia wyszukałam niektóre opcje na Amazonie. Zerknij i zamów jeśli chcesz.

Patelnie do paelli

Patelnia do paelli z owocami morza
  • Patelnia na 6 porcji
  • Idealna na kuchnię gazową lub na grilla
paella z owocami morza
  • Patelnia na 6 porcji.
  • Według producenta nadaje się do wszystkich typów kuchenek w tym vitro i kuchni indukcyjnych.
  • Darmowa dostawa.
patelnia elektryczna do paelli

Moja teściowa i szwagierka używają często wielofunkcyjnej patelni elektrycznej. Zaletą jej jest to, że ryż nie przywiera do dna jak w przypadku pozostałych patelni. No i ma dodatkowo pokrywę i funkcję utrzymania dania w odpowiedniej temperaturze.

Ryż i przyprawy do paelli

ryz bomba do paelli
Ryż bomba
hiszpanska paella z owocammi morza
Ryż bomba
szafran hiszpanski do paelli
Szafran do paelli
przyprawa do paelli
Przyprawa do paelli
bulion rybny
Bulion rybny w kostkach
Zestaw ryż 2 kg + szafran

Przepis na paellę z owocami morza

Podane przeze mnie ilości składników są na przygotowanie paelli na 3-4 osoby. Patelnia jaką używam ma pojemność na 5-6 porcji

Ziarna ryżu w paelli nie powinny być przegotowane i zlepiać się. Paella nie powinna być też zbyt wodnista. Nie zrażaj się jeśli za pierwszym razem paella nie wyjdzie idealna. Jest to jedno z trudniejszych dań i na początku trzeba wyczuć kuchenkę, aby danie zbytnio się nie przypaliło lub też nie było zupą ryżową. Jak to mówią: „praktyka czyni mistrza!”

Składniki sofrito

  • 1 cebula mała
  • 1 średni pomidor
  • 1/4 papryki czerwonej lub zielonej (ja polecam czerwoną)
  • pół ząbka czosnku
  • trochę natki pietruszki
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 250-300 gram kalmarów pokrojonych
  • 4-6 krewetek dużych (najlepiej jak są nieobrane)
  • 8-10 omułek
  • 300 gram ryżu
  • około 100 ml oliwy z oliwek
  • około 1 litr wywaru rybnego
  • szafran lub przyprawa do paelli
  • sól

Paella z owocami morza krok po kroku

  1. Zmiksuj wszystkie składniki sofrito. Ja używam blendera ręcznego.
  2. Na patelnię wylej 50 ml oliwy z oliwek i podsmaż krewetki. Kilka minut z każdej strony na średnim ogniu wystarczy (ja na płycie indukcyjnej daję 6 ze skali 9).
  3. Zdejmij krewetki i na patelni podsmaż kalmary. Uwaga, bo jak kalmar jest gotowy to zaczyna skakać po patelni… W zasadzie strzelać. Kilka minut na średnim ogniu wystarczy. Jeśli widzisz, że jest za mało oliwy to dolej trochę.
  4. Do kalmarów dodaj sofrito, szczyptę szafranu lub szczyptę przyprawy do paelli i smaż wszystko na średnim ogniu aż wyparuje cała woda i zasmażka warzywna będzie widocznie gęsta. Sofrito powinno zmienić swój kolor na ciemniejszy i woń powinna być lekko słodkawa.
  5. W między czasie przygotuj bulion rybny. Ja używam wywaru własnej roboty lub z kartonu. Można tez rozpuścić 2 kostki rosołowe w litrze wody. Wywar musi być wrzący.
  6. Zmniejsz ogień (ja z 6 daję na 3) i wsyp ryż. Wymieszaj go z kalmarami i sofrito i podsmaż lekko na patelni. Podsmażenie spowoduje, że ryż nie przegotuje się zbyt szybko. Rozłóż ryż równomiernie na patelni i zwiększ ogień na średni (w moim przypadku na 6).
  7. Wlej 900ml wrzącego wywaru i rozłóż ponownie ryż równomiernie na patelni. Na brzegach patelni połóż omułki, ciepło sprawi, że muszle się otworzą.
  8. Niech wywar zacznie dobrze wrzeć. Spróbuj czy jest wystarczająco słony. Jeśli nie, to dodaj trochę soli według uznania.
  9. Po 10 minutach gotowania połóż krewetki. Teraz czekaj aż wywar stopniowo wyparuje. Będzie to trwało kolejne 10 minut. Jeśli widzisz, że ryż jeszcze nie jest dogotowany dolej trochę bulionu. Kiedy ryż będzie miedzy ugotowanym a al dente. wtedy wyłącz ogień w kuchence i przykryj na kilka minut paellę papierem ręcznikowcem.
  10. I gotowe!

Paellę z owocami morza serwuje się z ćwiartkami cytryny gdyby ktoś chciał skropić danie. Nie mniej jednak ja wolę wersję bez cytryny.

Możesz także zobaczyć jak z Angelem gotujemy paellę z owocami morza. W filmiku podałam inne proporcje. W artykule podaję przepis dopracowany przeze mnie.

W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.

5/5 - (3 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *