Owoce morza w muszlach, które możesz spróbować będąc w Hiszpanii

owoce morza w muszelkach

To będzie muszelkowy zawrót głowy. Dopiero mieszkając w Hiszpanii uświadomiłam się, że jest aż tyle rodzajów owoców morza w muszlach. Wcześniej miałam problem, żeby rozróżniać rodzaje krewetek to teraz doszły jeszcze muszelki. W poniższym artykule podzielę się z Wami moją wiedzą na temat muszelkowych owoców morza.

Owoce morza w muszlach, które znajdziesz w Hiszpanii

Nazwy muszelkowych owoców morza podaję w wersji hiszpańskiej, tak abyście mogli rozpoznać je na targu, w sklepie lub w restauracji.

Mejillones

hiszpanskie owoce morza omulki

Mejillones (czytaj: mechijones) to w języku polskim omułki. Niektórzy też mówią na nie mule (z języka francuskiego). Jest to małż, który tworzy liczne społeczności i kolonizuje duże obszary skalne, do których przylega przez włókna bisioru. Zamieszkuje płytko w strefie pływów, najlepiej na terenach silnie ubitych z dużą ilością zawieszonej materii organicznej. Małże są jednopłciowe. Każda samica może złożyć do miliona jaj, a inkubacja trwa zwykle od jednego do dwóch tygodni, w zależności od temperatury wody.

Ciekawostki małżach:

  • Małże nazywane są płucami morza, ponieważ filtrują nawet do 8 litrów wody na godzinę.
  • Obecne hodowle małży zawdzięczamy Rzymianom, którzy jako pierwsi zaczęli je spożywać a także wynaleźli metodę ich hodowli i zbierania.
  • Włókna bisioru, na których są przymocowane małże do skał, są tak solidne, że można by było użyć je do wyrobu nici do ubrań.

Hiszpanie z reguły jedzą małże ugotowane w wodzie z dodatkiem liścia laurowego lub w sosie marynarskim. Mejillones dodaje się też do paelli z owocami morza.

Koszt kilograma omułek w Hiszpanii to wydatek około 3-4€.

Ostras

hiszpanskie ostrygi

Ostrygi mają nierównomierny i szorstki kształt muszli, który związany jest z jej wzrostem. Lewa część muszli jest wklęsła i służy do mocowania ostrygi do podłoża, podczas gdy prawa jest bardziej płaska i działa jak pokrywka. Jest to jeden z najbardziej cenionych owoców morza. Należy jeść ją na surowo wsysając jej zawartość do buzi. Ostrygę ceni się za jej morski smak, a ci którzy uważają go za zbyt intensywny, mogą skropić ją kilkoma kroplami soku z cytryny.

Ciekawostki o ostrygach:

  • Ostrygi były bardzo cenione na stołach Wikingów oraz starożytnych Rzymian.
  • Mózg ostrygi jest mniejszy niż jej oczy.
  • Ostryga płaska (lub też europejska) jest znana z tego, że co roku zmienia płeć.
  • Niektóre ostrygi zawierają masę perłową. Kiedy jakieś niechciane ciało obce dostanie się do środka muszli, np. piasek, wtedy ostryga pokrywa intruza masą perłową i formuje z niego kulkę, aby owy przedmiot nie uszkodził delikatnego ciała ostrygi. Taki proces może potrwać nawet kilka lat.

Cena ostryg w Hiszpanii wynosi około 3-4€ za sztukę.

Navajas

muszelki w ksztalcie dlugich tipsow

Navajas (czytaj: nawachas) to inaczej małże brzytwy. Mają one delikatną i podłużną skorupkę, w kolorze jasnobrązowym z czerwonymi prążkami. Kształtem jej muszle przypominają nożyki, ale ja zawsze na nie mówię małże „długie tipsy”, bo tak mi się kojarzą. Ten owoc morza najlepiej smakuje z patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub z grilla. Jest to dość ciekawy typ małży, ponieważ wynurza się z piasku w sposób pionowy kiedy następuję odpływ morza.

Ciekawostki o navajas:

  • Navajas wykopują w piasku tunel o wielkości 50 cm, w którym poruszają się w górę i dół.
  • Aby wyłowić małżę brzytwę należy otwór w piasku posypać solą, wtedy małża wychyli się na moment z piasku i możną ją złapać.

Średnia cena navajas to koszt około 27€ za kilogram

Almejas

muszelkowe owoce morza

Almejas (czytaj: almechas) to jeden z bardziej popularnych owoców morza, których muszelki można znaleźć na plaży. Ten owoc morza jest bardzo wytrzymały na zmiany temperatury wody – może żyć w wodach o temperaturze 5C jak i w wodach bardzo ciepłych (z reguły przy brzegu) wynoszących 35C. Kolory almejas to coś między jasnoszarym a ciemnoszarym z brązowymi plamami. Zwykle ma też brązowe linie, które biegną od krawędzi garbków do krawędzi muszli.

Hiszpanie jedzą je z różnymi sosami, ale także dodają do paelli czy makaronu.

Ciekawostki o almejas:

  • Żyją zakopane w piasku na głębokości 15-30cm.
  • Hodowla małż w Hiszpanii rozpoczęła się w połowie XX wieku.
  • Indianie używali almejas jako forma pieniądza.
  • Istnieje gatunek małża gigantycznego, który może żyć nawet 200 lat i ważyć 300kg.
  • Według naukowców z Uniwersytetu Bangor w Walii w wodach u wybrzeży Islandii znaleziono w 2006 roku małża, którego wiek szacuje się na ponad 400 lat, co czyni go najdłużej żyjącym zwierzęciem w historii. Jego wiek obliczono, licząc linie wzrostu muszli.
  • Małż Geoduck to największy małż ryjący na świecie, ważący 1,5 kg. Choć niektóre dorosłe osobniki tego gatunku osiągają wagę nawet 7,5 kg. Jest to jedno z najstarszych zwierząt na świecie i może żyć ponad 140 lat. Pochodzi z wybrzeża Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jest bardzo popularny również w Chinach.

Średnia cena za kilogram małż typu almejas w Hiszpanii to około 29€.

Berberechos

najlepsze owoce morza w hiszpanii

Berberecho (czytaj: berbereczo) to małż, którego muszla jest dość kopulasta i owalna w przeciwieństwie do innych małży. Muszle mają biały kolor z plamami w odcieniach brązu i szarości. Berberechos na swoich muszlach mają też widoczne podłużne żebra, których ilość waha się między 22 a 28 sztuk. Wytrzymują ekstremalne warunki środowiskowe, nawet w wodzie zanieczyszczonej metalami ciężkimi.

Hiszpanie najczęściej dodają berberechos do potraw z ryżu, ale także znajdziecie jej w puszkach jako konserwy (oczywiście bez muszelek, tylko środek). Należy wylać zawartość puszki na talerzyk i dodać kilka kropel octu i gotowe.

Ciekawostki o berberechos:

  • Są zakopane w miękkim dnie z drobnym lub gliniastym piaskiem i mogą żyć do głębokości 10 metrów.
  • Kształt muszli przypominający serce dał początkowo jej nazwę jako serca jadalnego (czasami zwanego także sercówką).
  • W stosunku do swojej wielkości berberecho ma jeden z najdłuższych organów rozrodczych, ponieważ musi mocno dosięgać swoich zalotników przywierających do skał.

Średnia cena za kilogram berberechos to wydatek 19€.

Chirla

hiszpanskie owoce morza w muszlach

Chirla (czytaj: czirla) odróżnia się od innych małży tym, że prążki na jej skorupie ułożone są w sposób poziomy tworząc jakby półokręgi. Jej kolor waha się od białego po różne odcienie brązu. Ten typ małży znajduje się zakopany w miękkim dnie wybrzeży z drobnym lub błotnistym piaskiem.

Chirla, podobnie jak almejas, królują na hiszpańskim stole z różnego rodzajami sosami lub też jako składnik dań z ryżu lub makaronu.

Ciekawostki o chirla:

  • Małże tego gatunku mogą żyć zakopane w piasku nawet do 50 metrów.
  • Wprawdzie wartość rynkowa chirla jest niższa niż np. almejas, ale zapotrzebowanie na chirla jest znacznie wyższe.
  • Wiek chirla można ocenić po ilości pierścieni jakie posiada.

Cena za kilogram chirla wynosi średnio 15€.

Coquinas lub tellinas

jakie owoce morza zjesc w hiszpanii

Coquinas (czytaj: kokinas) lub też znane pod nazwą tellinas (czytaj: tejinas) to małże, które zamieszkują błota bagien i ujścia rzek do morza, na plażach, zakopując się w piasku na głębokości do 15 metrów. Mierzy maksymalnie do 5 cm długości, 2 cm wysokości i 1,2 cm grubości. Nie mniej jednak okazy, które dostępne są w na targowiskach są o wiele mniejsze. Wnętrze tego typu małży jest fioletowe, choć czasem spotyka się zabarwienie białe lub pomarańczowe. Zewnętrzna muszla ma zabarwienie brązowe z fioletowymi plamami.

Hiszpanie jedzą coquinas z różnymi sosami, np. z sosem z białą fasolą.

Koszt coquinas zależy od jej wielkości, ale średnio trzeba wydać 23€ za kilogram tych małży.

Vieira

owoce morza muszle

Vieira (czytaj: wiejra) często nazywana jest także przegrzebkiem galicyjskim lub europejskim. Jej górna pokrywa muszli jest prawie płaska, podczas gdy dolna jest większa i falista lub wypukła. Vieira lubi czyste wody i zamieszkuje piaszczyste lub żwirowe dna w pobliżu wybrzeża, dochodząc do głębokości 100 m. Bardzo rzadko osadza się na skałach, ale i tam można je znaleźć od czasu do czasu.

Przegrzebki można spożywać na wiele różnych sposobów, od dań grillowanych po faszerowane i zapiekane w ich własnej skorupce. Często podaje się je na aperitif, w daniach z makaronu lub gulaszach i potrawkach z owoców morza.

Ciekawostki o vieiras:

  • Przegrzebek jest symbolem pielgrzymów na Camino de Santiago. Dlatego też inną nazwą vieira jest muszla św. Jakuba. Dlaczego akurat wybrano ten owoc morza jako symbol pielgrzymowania po tej trasie? Powodem jest to, że przegrzebki są typowym daniem dla wybrzeży Galicji, a dawniej pielgrzymi zabierali muszle do domu jako dowód, że dotarli do końca podróży. Muszli używano także do picia wody.
  • Przegrzebki w wielu starożytnych kulturach uważane były za symbol miłości i traktowano je jako afrodyzjak. Muszle przegrzebek miały także chronić przed złymi mocami, pechem czy chorobami.
  • Na skrajnych krawędziach muszli przegrzebki mają szereg niebiesko-zielonych kulistych oczu, które chociaż nie „widzą”, są wrażliwe na światło, co chroni je przed drapieżnikami. Jej głównym wrogiem jest rozgwiazda.
  • Wielu Hiszpanów na chrzciny swoich dzieci kupuje posrebrzane formy muszli św. Jakuba, które służą księdzu do nabrania wody święconej i polania nią głowy niemowlęcia.

Średni koszt za sztukę przegrzebki to wydatek około 4€.

Zamburiña

muszelkowate owoce morza

Zamburiñas (czytaj: samburinias) to inny typ przegrzebki. W odróżnieniu do vieiras ich muszla jest mniejsza i bardziej okrągła. Kolor muszli jest bardzo zmienny: biały, pomarańczowo-różowy, żółty, ciemnozielony, brązowy lub fioletowy, czasami z nieregularnymi wzorami i cieniami. Zewnętrzna powierzchnia muszli jest wyrzeźbiona od 25 do 35 wydatnych żeber, zaopatrzonych w kolce lub szczeciniaste blaszki, które są bardziej rozwinięte w pobliżu brzegów.

Ciekawostki o zamburiñas:

  • Mimo, że są bardzo podobne do vieiras ich smak jest zupełni inny.
  • Zamburiñas kilka razy w życiu zmieniają płeć, ale w okresie swojej dojrzałości przybiera płeć męską.

Zamburiñas są o wiele tańsze niż vieiras i ich koszt wynosi około 1€ za sztukę.

Caracoles del mar lub cañaílla

slimaki morskie do jedzenia

Caracoles del mar lub cañaílla (czytaj: karakoles del mar lub kaniaija) to nic innego jak ślimaki wodne. Są padlinożercze, ale również nie pogardzą żywym mięsem i często atakują inne mięczaki w muszlach, np. małże.

W Hiszpanii spożywa się je po ugotowaniu w wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Zawartość muszli wydobywa się za pomocą wykałaczki a przed zjedzeniem należy usunąć twardy płat, który chroni ślimaka i służy jako „drzwi do jego domu”. W smaku mięso ślimaka wodnego przypomina trochę smak wątróbki, ale jest bardziej twarde i czuć wyraźnie smak morza.

Ciekawostki o caracoles del mar:

  • Z gruczołów skrzelowych ślimaków morskich, starożytni Fenicjanie wydobywali purpurowy barwnik, który służył do barwienia szat cesarzy, królów i kapłanów, bardzo ceniony w starożytności i wart więcej niż złoto. Potrzebowali aż 12.000 ślimaków, aby uzyskać 1.4 grama barwnika.
  • Biorąc pod uwagę dużą ilość tego mięczaka w błotach i bagnach w pobliżu San Fernando, jego mieszkańców nazywa się potocznie „Cañaillas”.

Koszt za kilogram ślimaków morskich jest różny w zależności od ich wielkości. Średnia cena za kilogram waha się od 8 do 20€ za kilogram.

Podoba Ci się ten wpis? Oceń go!
[Wynik: 3 Średnia: 5]

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.