Owoce morza, które możesz spróbować w Hiszpanii

owoce morza w Hiszpanii

Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego jak dużo jest rodzajów owoców morza w Hiszpanii. Na dodatek możesz je spróbować! Co do owoców morza zdania są podzielone – jedni je kochają a inni uważają, że z owoców morza najlepszy jest schabowy lub antrykot. O gustach się nie rozmawia, nie mniej jednak po wpisie na temat rodzajów krewetek oraz rodzajów owoców morza w muszlach czas na owoce morza, których jeszcze nie opisałam a są one częstym składnikiem hiszpańskich dań. Będą też takie pozycje, które z pewnością cię zaskoczą.

Owoce morza, które warto spróbować będąc w Hiszpanii

Calamar (kalmar)

kalmary w hiszpanii

Kalmary to jeden z podstawowych owoców morza, który jest przysmakiem w Hiszpanii. Najbardziej popularne są krążki kalmarowe smażone na głębokim tłuszczu po wcześniejszym obtoczeniu ich w mące lub w specjalnej panierce. Kalmary w Hiszpanii występują także pod nazwą chipirones (czytaj: czipirones). Nie mniej jednak taka nazwa odnosi się bardziej do typu dania czyli do mini kalmarów, albo kalmarów baby, które są obtoczone w mące i usmażone w całości.

Kalmary żyją w pobliżu wybrzeża na głębokości od 15 do 600 metrów i żyją od 2 do 5 lat. Żywią się rybami i skorupiakami. Aby się pożywić, kalmar rzuca w swoją ofiarę dwiema największymi mackami, a następnie mocno chwyta je pozostałymi ośmioma ramionami.

Ciekawostki o kalmarach:

  • Skóra kalmara ma komórki chromatoforyczne, więc gdy żyje, jej kolor zmienia się i może być prawie przezroczysty.
  • W grudniu 2006 roku japońska łódź uchwyciła kałamarnicę olbrzymią o długości 7,2 m.
  • Dzioby kałamarnicy znajdują się w żołądkach wielu schwytanych wielorybów, ponieważ są jedyną częścią tego zwierzęcia, której nie można strawić.
  • Atrament z kałamarnicy hamuje ekspansję bakterii ze względu na obecność w jej składzie pewnego białka.
  • Kałamarnica olbrzymia jest obecna w literaturze, kojarzona z straszliwymi atakami (skandynawska legenda o krakenach)

Pota

owoce morza w hiszpanii

Pota to inny typ kalmara. Ma ubarwienie bardziej czerwone i Hiszpanie mówią, że smaku mniej delikatne. Mięso pota jest według nich bardziej twarde.

Różnice między pota a kalmar wytłumaczone na rysunku.

Sepia

dziwne owoce morza w hiszpanii

W kuchni hiszpańskiej sepia jest często bardziej ceniona niż kalmar. Przyrządza się ją na patelni, lub jako dodatek do dań z ryżu (m.in. paella z owoców morza).

Sepia to dziesięcionogi mięczak, który żyje na dnie mórz, gdzie jest częściowo zakopany w piasku. Zamieszkuje tereny przybrzeżne do 150 m. Ciało tej mątwy jest owalne i spłaszczone. Mątwa zawsze pływa w pozycji poziomej. Żywi się rybami, mięczakami i skorupiakami, takimi jak kraby i krewetki.

Ciekawostki na temat sepii:

  • Mątwa jeśli czuje się zagrożona zmienia swój kolor w zależności od tego, kto ją atakuje.
  • Sepia jest jednym z najczystszych owoców morza, jakie można znaleźć, ponieważ według badań ma najniższy poziom zanieczyszczeń w swoim ciele.
  • Akt seksualny mątwy polega na wielogodzinnym pocałunku. Po zapłodnieniu jaja są pokryte ciemną błoną i złożone na koralowcach, algach i muszlach. Każda samica składa od 200 do 550 jaj w ciągu kilku dni a inkubacja trwa około 50 dni. Po wykluciu z jaj sepia mierzy 1 cm długości.

Pulpo (ośmiornica)

najlepsze owoce morza

Dużo osób boi się próbować ośmiornicy ze względu na jej macki. Jest takie dziwne wrażenie, że podczas jedzenia będą przyczepiać się do języka lub podniebienia. Niesłusznie! Mięso ośmiornicy jest według mnie najlepszym i najdelikatniejszym ze wszystkich owoców morza dostępnych w Hiszpanii. Moim ulubionym daniem jest pulpo a la gallega (czytaj: pulpo a la gajega), czyli ugotowana ośmiornica, podana z ugotowanymi ziemniakami a wszystko to polane oliwą z oliwek i posypane mieloną papryką i gruboziarnistą solą morską. Oczywiście ośmiornicę można również jeść przyrządzoną na grillu lub jako dodatek do dań z ryżu.

Ośmiornica żyje na skalistym dnie w obszarach przybrzeżnych, między skałami i kamieniami, a czasem w norach. Żywi się głównie drobnymi skorupiakami, takimi jak kraby, a także małżami, rybami i padliną. Jest zwierzęciem o nocnych nawykach. Ośmiornica ma wysoko rozwinięte zmysły, z wyjątkiem słuchu, ponieważ są całkowicie głuche.

Ciekawostki o ośmiornicach:

  • Jest zwierzęciem, które wtapia się w otoczenie, utrudniając jego dostrzeżenie, marszczy nawet skórę, by wyglądała jak skała z algami.
  • Różne eksperymenty wykazały, że ośmiornice mają świetną umiejętność rozróżniania kolorów i kształtów. Najbardziej zaskakujące jest to, że potrafią zapamiętać niektóre rzeczy na ponad dwa lata.
  • Ośmiornica ma trzy serca i potrzebuje wszystkich trzech do wykonywania czynności fizycznych.
  • Ośmiornice mają muskularne i elastyczne ciało i potrafią ukrywać się w przestrzeniach 10 razy mniejszych od siebie.
  • Rozmnażają się płciowo, a samica umiera po wykluciu się jaj. Samica może złożyć do 180 000 jaj w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Po urodzeniu ośmiornica ma zaledwie 3 mm wielkości, ale ciało ma kształt dorosłego osobnika.
  • Największym gatunkiem jest Giant North Pacific Octopus – Octopus dofleini. Mierzy od 4 do 5 metrów. i waży 50 kg, chociaż niektóre osobniki osiągają prawie 10 metrów i ważą ponad 200 kg.

Cangrejo (krab)

Oczywiście jak w przypadku krewetek, nie może być zbyt łatwo, ponieważ jest kilka rodzajów krabów ogólnodostępnych w Hiszpanii. Zobacz poniżej czym się różnią.

Cangrejo de mar

kraby w hiszpanii

Cangrejo de mar (czytaj: kangrecho de mar) czyli po polsku krab morski, to zwierzę, które zamieszkuje płycizny na piaszczystym i mulistym dnie, najlepiej w spokojnych wodach u wlotów i ujść rzek do morza. Czasami mogą pojawić się również na plażach. Mają ciemny kolor i wahają się od brązowego, zielonego, czerwonego do szarego. Krab morski jest zwierzęciem o nocnym trybie życia.

Zw względu na to, że osobniki sprzedawane w sklepach są z reguły małe, to wykorzystuje się je na wywary rybne lub do dań z ryżem (np. paella). Po ugotowaniu kraby przybierają czerwony kolor pancerza.

Ciekawostki o krabie morskim:

  • Samiec żyje około 5 lat, a samica zaledwie 3 lata.
  • Dojrzałość płciową osiąga w wieku dwóch lat, a samica składa około 200 000 jaj.

Cangrejo real

krab krolewski dostepny w hiszpanii

Cangrejo real (czytaj: kangrecho real) to inaczej krab królewski. Nazywany jest również gigantycznym czerwonym krabem, krabem kamczackim lub krabem pająkiem z Alaski. Choć nie wygląda zbyt apetycznie to Hiszpanie bardzo go lubią. Mięso, które znajduje się w jego odnóżach ma lekko słodkawy posmak. Tego kraba je się po ugotowaniu i na zimno.

Skorupy krabów królewskich mogą sięgać nawet 28 cm, a ich nogi do 1.8 metra. Ich waga może sięgać 12 kg. Samce rosną większe niż samice. Normalnie łowi się okazy mniejsze, które ważą między 3 a 5 kg. Średni wiek dorosłych osobników, które nie zostały schwytane, wynosi 15 lat.

Ciekawostki o krabach królewskich:

  • Łowienie krabów królewskich, zarówno czerwonych, jak i niebieskich, jest jednym z najniebezpieczniejszych zawodów. Rybacy muszą walczyć z ekstremalnymi warunkami pogodowymi i często ulegają wypadkom przy użyciu klatek, sieci i lin.
  • Krab królewski ma 5 zestawów skrzeli do oddychania, które znajdują się w komorze skrzelowej w muszli.
  • Jako larwy, kraby królewskie żyją w wodach powierzchniowych, gdzie jest więcej pożywienia i ochrony. Od drugiego roku życia, kraby zamieszkują morza na głębokościach od 20 do 50 metrów, a gdy są dorosłe, zwykle przebywają na ponad 200 m. Podłoże jakie lubią to błoto i piasek.

Centollo

duzy krab w hiszpanii

Centollo (czytaj: sentojo) często nazywany jest też krabem pająkiem lub krabem włochatym, ze względu na włosie, które często pokrywa jego skorupę. Wyglądem przypomina trochę gigantycznego kleszcza, który zamieszkuje wody morskie. Podobnie jak kraba królewskiego, centollo je się na zimno po wcześniejszym ugotowaniu.

Żyje na wybrzeżu na skalistym lub na piaszczystym dnie na głębokościach większych niż 100m. Żywi się rozgwiazdami, algami, mięczakami, jeżowcami i bezkręgowcami z dna morskiego. Pancerz jest chropowaty, z małymi wypustkami i pokryty kosmkami, ostrymi kolcami i włosiem różnej wielkości. Posiada dwa mocne kolce w okolicy czołowej.

Ciekawostki o centollo:

  • Według rybaków krab pająk wyczuwa nadejście burzy, więc na kilka dni przed burzą kraby znajdują się wśród skał.
  • W miesiącach letnich łowienie galicyjskich krabów pająków jest zabronione.
  • Kraby pająki, które są spożywane w Hiszpanii, zwykle mierzą około 20 cm, ale w Japonii takie osobniki mogą osiągać nawet 60 cm.
  • Podobno jedzenie tego typu kraba działa jak afrodyzjak.

Buey de mar

kraby w hiszpanii rodzaje

Buey de mar (czytaj: błej de mar) nazywany jest również krabem europejskim. Gdyby przetłumaczyć nazwę z hiszpańskiego na polski to wtedy krab nazywałby się wół morski. Tego typu kraby są nocnymi zwierzętami, które w ciągu dnia pozostają zakopane w piasku lub ukrywają się pośród skał. W nocy wychodzą żerować na odległość ponad 40 metrów od legowiska. Jest ściśle mięsożerny i żywi się skorupiakami i mięczakami.

Podobnie jak w przypadku poprzednich krabów: królewskiego i centollo je się go na zimno po wcześniejszym ugotowaniu.

Ciekawostki o krabie europejskim:

  • Może poruszać się do przodu, ale zwykle porusza się na boki.
  • Ma wysoko rozwinięte zmysły węchu i smaku.
  • Podczas godów i rozmnażania samce chronią samice. Bywają tak agresywne, że potrafią w obronie ukochanej umrzeć.
  • Samica może złożyć od 500.000 do 2 milionów jaj. Proces inkubacji trwa od 6 do 8 miesięcy.
  • W porównaniu z innymi owocami morza, mięso tego kraba jest bogate w minerały takie jak jod, magnez czy sód, a przede wszystkim w witaminy B12, B3 i E.

Dziwne owoce morza w Hiszpanii

Dostępne są także na terenie Hiszpanii owoce morza bardzo dziwne, których z pewnością nie znałeś.

Percebe

dziwne owoce morza w hiszpanii

Ten owoc morza nie wygląda najlepiej. Swoją formą przypomina bardziej palce lub paznokcie jakiegoś smoka. Je się go po uprzednim ugotowaniu. Percebe (czytaj: persebe) nie są przeznaczone dla wszystkich, ponieważ smak ich jest dość morski. Nie mniej jednak nie brakuje smakoszy tego stwora morskiego a jego ceny w okresie Bożego Narodzenia sięgają nawet do 180-200€ za kilogram!

Jest to skorupiak półnogi, który żyje na obszarach z silnymi prądami dennymi, gdzie morze gwałtownie się załamuje. Przytwierdza się do dna, lub do innych stworzeń morskich pasożytując na nich. Żywi się fitoplanktonem.

Ciekawostki o percebe:

  • Percebe nie posiada oczu.
  • Ponieważ nie ma serca, a jego krew nie zawiera hemoglobiny, wychwytuje tlen rozpuszczony w wodzie.
  • Jest hermafrodytyczny, ale nie ulega samozapłodnieniu.
  • Zawód percebeiro jest działalnością niebezpieczną i bardzo dobrze opłacaną. Dzieje się tak ze względu na warunki połowów – połowniczy wystawiają się na działanie silnych fal morskich.

Erizo de mar

hiszpanie jedza jezowce

Erizo de mar (czytaj: eriso de mar) to nic innego jak jeżowiec. Tak, tak, Hiszpanie jedzą jeżowce. Można je jeść na surowo lub po ugotowaniu. Trzeba jednak uważać, aby nie pokaleczyć się przy otwieraniu tego typu owoca morza.

Zamieszkuje wybrzeża o głębokości do 30 m, pomiędzy skałami lub basenami powstałymi przez przypływ, a także w naturalnych dołkach lub dołkach wykopanych przez nie w celu ochrony przed prądami. Żywi się glonami, planktonem, ślimakami i małżami. Jest gatunkiem chronionym, choć w Hiszpanii nie jest zagrożony.

Ciekawostki o jeżowcach:

  • Wielkość jeżowca nie przekracza 7 cm a jego kolce mierzą do 3 cm, są gładkie i mocne. Mniejsze kolce są trujące i przy dotknięciu mogą powodować bardzo bolesne ukąszenie.
  • Kolor jeżowca może być zielony, ciemnobrązowy lub fioletowy.
  • Mimo kolców są pysznym pokarmem dla krabów, fok, a nawet niektórych ptaków.
  • Niektóre gatunki jeżowców mogą żyć ponad sto lat.
  • Te bezokie zwierzęta widzą lub przynajmniej rozróżniają światło poprzez kolce.

Espardeña

dziwne owoce morza

Espardeña (czytaj: espardenia) nazywana jest również ogórkiem morskim. Espardeñas najczęściej Hiszpanie jedzą po przygotowaniu na patelni lub jako składnik dań z ryżu.

Ogórki morskie żyją na piaszczystych dnach lub w szczelinach skalnych na głębokości od 1 do 400 metrów. Są samotnikami, ale czasami żyją w bardzo małych grupach. Żywią się, filtrując wodę i piasek. Ciało espardeñas jest miękkie, spłaszczone i szorstkie o czerwonawo-brązowym kolorze z białymi plamami. Ze względu na swój kształt odpoczywają i poruszają się na boku ciała.

Ciekawostki o espardeñas:

  • Część jadalna espardeñas to jej układ rozrodczy i żołądek.
  • Ogórki morskie mogą stać się potężną bronią blokującą przenoszenie pasożyta wywołującego malarię, ponieważ wytwarzają białko zwane lektyną, które wpływa na rozwój pasożytów.
  • Na University of South Florida udało się stworzyć sztuczne rogówki z włókien kolagenowych z ogórka morskiego.

Ortigas de mar

trawa morska jadalna

Na koniec owoc morza, który bardziej przypomina trawę morską a w zasadzie nazywany jest pokrzywą morską. Nie mniej jednak jest to zwierzę a nie roślina. Ma kształt cylindryczny, a jej kolor zmienia się od zielonkawego do beżowego lub fioletowego na końcówkach. Pokrzywa morska dostarcza dużej ilości minerałów i jest doskonałym źródłem wapnia, jodu, żelaza i magnezu.

Przed przyrządzeniem ortigas de mar (czyta się tak jak się pisze) trzeba odpowiednia ją oczyścić ponieważ zawiera truciznę, która może poparzyć jamę ustną, nie mówiąc już o układzie pokarmowym. Oczyszczoną pokrzywę morską obtacza się w mące i smaży na głębokim tłuszczu. Miałam okazję raz spróbować ortigas de mar i szczerze mówiąc bardzo mi smakowały. Warto spróbować!

Podoba Ci się ten wpis? Oceń go!
[Wynik: 2 Średnia: 5]

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.