Napoje, które warto spróbować w Hiszpani
Ktoś kiedyś powiedział, że „nigdy nie będziesz wiedzieć czy wypiłeś o jeden kieliszek za dużo, dopóki go nie wypijesz”. W związku z tym dzisiaj przygotowałam dla Was subiektywną listę napojów (te z % i bez %), które warto spróbować będąc w Hiszpanii. No to zaczynamy…
Hiszpańskie napoje bezalkoholowe
Horchata – napój typowy dla regionu Walencji, ale można go kupić w każdym supermarkecie. Napój wyrabiany jest z migdału ziemnego i ma smak lekko mączny. Ja lubię zmieszać ją z lodem cytrynowym lub kawowym (granizado de limon lub granizado de cafe). Tradycją jest picie horchaty ze słodkim wyrobem cukierniczym o nazwie farton.
Gaseosa lub Casera – to taki gazowany prawie bezsmakowy odpowiednik oranżady. Bardziej to przypomida wodę gazowną z lekkim posmakiem cytryny. Sam napój jest dość orzeźwiający, ale Hiszpanom służy on do rozcieńczania wina czerwonego (ale uwaga tylko tego słabej jakości tzw. vino de la casa ) lub piwa. Napój też używany jest do niektórych wyrobów cukierniczych.
Aquarius – napój niegazowany w kilku smakach. Mi najbardziej przypadł do gustu ten o smaku cytryny. Uwaga! Tutaj podaję ciekawostkę opartą na „faktach autentycznych”. Otóż napój ten polecany jest przez tutejszych lekarzy przy problemach żołądkowych i silnych wymiotach. Aquarius świetnie nawadnia organizm i uzupełnia elektrolity.
Bombon – jest to nic innego jak espresso podane z gęstym i słodkim mlekiem skondensowanym w proporcjach 1/3 mleko i 2/3 kawa. Bombon to inaczej cukierek, ale według mnie cukierek jest mniej słodki niż ten typ kawy. Polecam dla łasuchów słodkości.
Po degustacji trunków warto spróbować również hiszpańskich deserów, które idealnie dopełniają lokalne smaki.
Hiszpańskie napoje alkoholowe
Wiele napojów podawanych jest podczas rodzinnych posiłków – takich jak kultowa hiszpańska paella.

Carajillo quemado lub Cremaet (region Walencji) – espresso podawane z wcześniej opalonym rumem lub brandy, ziarenkiem kawy, cynamonem i skórką cytryny. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni.
Carajillo de Maria – kawa espresso z prądzikiem, czyli z dodatkiem słodkiego likieru anyżowego. Bardzo dobrze robi po ciężkim obiedzie.
Sorbete – sorbet w Hiszpanii się pije. Jest to napój na bazie loda sorbetu z dodatkiem wina musującego. Ma różnego rodzaju smaki, chociaż najbardziej popularny jest smak cytrynowy. Jeśli będziecie mieli okazję być na jakiejś uroczystości w Hiszpanii, np. na weselu, chrzcinach czy komunii to sorbete jest podawany między daniem rybnym i mięsnym. Jest to taki przerywnik na ułożenie się jedzenia w żołądku i zrobienie miejsca na więcej…
Calimocho – jest to mieszanka wina czerwonego z colą. Mi nie smakuje, ale zawsze możecie spróbować w domu lub w Hiszpanii. Tylko błagam nie róbcie tego z dobrym winem 😉
Sangria de CAVA – napój sangria nie muszę opisywać, bo to chyba jest jedno z głównych skojarzeń z Hiszpanią. Nie mniej jednak polecam Wam spróbować wersję sangria de cava czyli z białego wina musującego.
Agua de Valencia – napój alkoholowy w stylu sangria de cava, ale bez owoców i zamiast fanty dodaje się sok pomarańczowy.
Licor de Arroz – likier/krem z ryżu. Popularny w delcie rzeki Ebro. Ma kolor biały i słodkawy smak. Świetny po ciężkim obiedzie na lepsze trawienie.
Do niektórych hiszpańskich win i likierów najlepiej pasują lokalne produkty, jak szynka hiszpańska i regionalne wędliny.
W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.

