Przepis na Flan Kawowy

hiszpanski deser przepis na flan kawowy

Flan to jeden z bardzej popularnych deserów w Hiszpanii. Może być zrobiony z sera, z jajek lub z… kawy. Ogólnie flany mogą przybierać różne inne smaki, ale te które wymieniłam są najbardziej powrzechne. Moim ulubionym jest flan kawowy i to właśnie na niego przepis dzisiaj wam podam.

Flan piecze się w piekarniku w kąpieli wodnej. Oznacza to, że oprócz foremki na flan, będziesz potrzebować naczynie z wodą. Ja używam formy do chleba, ale flany można także przygotowywać w wersji indywidualnej np. w kubeczkach z aluminium.

Flan to deser, który szybko się przyrządza, ale za to trzeba długo czekać zanim się go zje. Musi być on serwowany na zimno. Ja zazwyczaj robię go na noc, aby serwować następnego dnia.

Zanim przejdę do przepisu jeszcze powiem wam ciekawostkę językową. Otóż słowo flan używa się aby określić, że czegoś się boimy lub jesteśmy zdenerwowani. Po polsku powiedzielibyśmy: trzęsę się jak galareta. W Hiszpanii pomowiemy: Estoy hecho un flan (cztaj: estoj eczo un flan).

Składniki na hiszpański flan kawowy

Aby flan nie przywierał do ścianek można formę wysmarować delikatnie masłem. Ja odkrawam boki flanu od foremki nożem i bardzo ładnie wychodzi.

Karmel

125g cukru kryształu rozstapiamy na patelni (średni ogień). Po wylaniu karmelu do foremki z czasem on zesztywnieje, ale tak ma być 🙂 Później się roztopi.

Masa na flan

4 jajka rozmiar L
400g mleka skondensowanego słodzonego
300 ml mleka 2%
1 szklanka czarnej kawy nieposłodzonej i ostudzonej kawy (200 ml)

Przygotowanie flanu kawowego

Krótko o historii flanu

Otóż flan oryginalnie przyrządza się z jajek. Pierwsze przepisy na flan były już znane starożytnym Rzymianom, Grekom czy Fenicjanom. To właśnie jaja sprawiają, że flan nabiera delikatnej żelatynowej konsystencji. Poza głównym składnikiem trzeba flanowi dodać trochę smaku, np. dodając skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii, cynamon lub ser biały czy kawę. Można też zrobić flan orzechowy czy migdałowy.

Podoba Ci się ten wpis? Oceń go!
[Wynik: 2 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *