Hiszpańska tortilla z ziemniakami i cebulą

Tortilla de patatas (czytaj: tortija de patatas) to jedno ze sztandarowych dań kuchni hiszpańskiej. W zasadzie to ciężko ją zakwalifikować czy to jest obiad, kolacja czy śniadanie – tak Hiszpanie też ją czasem jadają na śniadanie. Ogólnie jednak się przyjęło, że jest to danie tapas i tak też hiszpańską tortillę z ziemniakami serwuje się w barach. Tak jak pada pytanie: sernik z rodzynkami czy bez?, tak też pada zawsze pytanie: tortilla z cebulką czy bez? Zdania są podzielone, ja osobiście wolę wersję tortilli ziemniaczanej z cebulą.
Składniki na hiszpańską tortillę ziemniaczaną
- 750g ziemniaków
- 1 duża cebula (opcjonalnie)
- 5 jajek
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- sól
Jak przygotować hiszpańską tortillę z ziemniakami?
Triki i wskazówki jak przyrządzić hiszpańską tortillę zemniaczaną
- Tortilla najlepiej smakuje zrobiona na bazie oliwy z oliwek. Próbowałam wersję na oleju słonecznikowym, ale nie wychodzi dobra. Oliwa nadaje jej specyficzny smak.
- Ziemniaki należy pokroić w nierównomierne kawałki a cebulę w kostkę (instruktarz w wideo powyżej).
- Podczas smażenia ziemniaków lekko je ugniatam szpatułką. W ten sposób wiem, że wszystkie ziemniaki są dobrze usmażone. Rozgniatanie ich powoduje również to, że ziemniaki nie smażą się jak frytki a bardziej gotują w oliwie.
- Tortilla pozostawiona na drugi dzień smakuje najlepiej.
Jak podawać hiszpańską tortillę de patatas?
Hiszpańską tortillę można jeść na ciepło i na zimno (ja wolę tę pierwszą wersję). Można jeść ją samą lub też podaną na lub obok grzanki z sosem pomidorowym.
Jak przyrządzić taki sos? Bardzo prosto. Dobrze dojrzałego pomidora należy zetrzeć na grubych oczkach, dodać szczyptę soli, trochę oliwy z oliwek i wszystko wymieszać.
Historia tortilla de patatas
Za twórców hiszpańskiej tortilli uważa się Josepha de Tena Godoy i markiza Robledo. Byli to dwaj mistrzowie, którzy w XVII wieku stworzyli to kultowe danie. Zamysł był prosty. Oboje chcieli zrobić tanie i pożywne jedzenie, dlatego wybrali dwa składniki (jajka i ziemniaki) i dzięki wyobraźni i pomocy mieszczan przyrządzili jeden z najczęściej jedzonych przysmaków kuchni hiszpańskiej.
Ciekawostki o hiszpańskiej tortilli z ziemniakami
- 9 marca jest uznawany za Międzynarodowy Dzień Tortilla de Patatas.
- Największa tortilla została wykonana w 2014 roku w mieście Vitoria. Miała ona średnicę 5,2 metra, 7 centymetrów wysokości i ważyła bagatela 3 tony!
- Istnieją lody o smaku tortilla de patatas. Podobno smak jest idealnie odwzorowany, ale nie wiem czy bym się skusiła.
Sorry, jest wideo, noe zauważyłam, bo bloker reklam je blokuje, przydałby się tekst.
Dziękuję za informację. Dodałam już podpunkt gdzie informuje o instruktarzu w wideo. Pozdrawiam!
Brakuje trochę tego, jak pokroić ziemniaki i cebulę, zwłaszcza dla tych, którzy tortilli jie znają. Poza tym fajne fakty 🙂