Hiszpańska tortilla z ziemniakami i cebulą
Tortilla de patatas (czytaj: tortija de patatas) to jedno ze sztandarowych dań kuchni hiszpańskiej. W zasadzie to ciężko ją zakwalifikować czy to jest obiad, kolacja czy śniadanie – tak Hiszpanie też ją czasem jadają na śniadanie. Ogólnie jednak się przyjęło, że jest to danie tapas i tak też hiszpańską tortillę z ziemniakami serwuje się w barach. Tak jak pada pytanie: sernik z rodzynkami czy bez?, tak też pada zawsze pytanie: tortilla z cebulką czy bez? Zdania są podzielone, ja osobiście wolę wersję tortilli ziemniaczanej z cebulą.
Składniki na hiszpańską tortillę ziemniaczaną
- 750g ziemniaków
- 1 duża cebula (opcjonalnie)
- 5 jajek
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- sól
Jak przygotować hiszpańską tortillę z ziemniakami?
Triki i wskazówki jak przyrządzić hiszpańską tortillę zemniaczaną
- Tortilla najlepiej smakuje zrobiona na bazie oliwy z oliwek. Próbowałam wersję na oleju słonecznikowym, ale nie wychodzi dobra. Oliwa nadaje jej specyficzny smak.
- Ziemniaki należy pokroić w nierównomierne kawałki a cebulę w kostkę (instruktarz w wideo powyżej).
- Podczas smażenia ziemniaków lekko je ugniatam szpatułką. W ten sposób wiem, że wszystkie ziemniaki są dobrze usmażone. Rozgniatanie ich powoduje również to, że ziemniaki nie smażą się jak frytki a bardziej gotują w oliwie.
- Tortilla pozostawiona na drugi dzień smakuje najlepiej.
Jak podawać hiszpańską tortillę de patatas?
Hiszpańską tortillę można jeść na ciepło i na zimno (ja wolę tę pierwszą wersję). Można jeść ją samą lub też podaną na lub obok grzanki z sosem pomidorowym.
Jak przyrządzić taki sos? Bardzo prosto. Dobrze dojrzałego pomidora należy zetrzeć na grubych oczkach, dodać szczyptę soli, trochę oliwy z oliwek i wszystko wymieszać.
Historia tortilla de patatas
Za twórców hiszpańskiej tortilli uważa się Josepha de Tena Godoy i markiza Robledo. Byli to dwaj mistrzowie, którzy w XVII wieku stworzyli to kultowe danie. Zamysł był prosty. Oboje chcieli zrobić tanie i pożywne jedzenie, dlatego wybrali dwa składniki (jajka i ziemniaki) i dzięki wyobraźni i pomocy mieszczan przyrządzili jeden z najczęściej jedzonych przysmaków kuchni hiszpańskiej.
Ciekawostki o hiszpańskiej tortilli z ziemniakami
- 9 marca jest uznawany za Międzynarodowy Dzień Tortilla de Patatas.
- Największa tortilla została wykonana w 2014 roku w mieście Vitoria. Miała ona średnicę 5,2 metra, 7 centymetrów wysokości i ważyła bagatela 3 tony!
- Istnieją lody o smaku tortilla de patatas. Podobno smak jest idealnie odwzorowany, ale nie wiem czy bym się skusiła.
W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.
Sorry, jest wideo, noe zauważyłam, bo bloker reklam je blokuje, przydałby się tekst.
Dziękuję za informację. Dodałam już podpunkt gdzie informuje o instruktarzu w wideo. Pozdrawiam!
Brakuje trochę tego, jak pokroić ziemniaki i cebulę, zwłaszcza dla tych, którzy tortilli jie znają. Poza tym fajne fakty 🙂