Hiszpańskie krokiety z kurczakiem
Krokiety w Hiszpanii traktowane są jako danie tapas. W zależności od nadzienia, robi się je na bazie sosu beszamelowego lub też na bazie gotowanych ziemniaków. Bazą do krokietów z mięsem kurczaka jest beszamel. Poniższy przepis zrobiłam w robocie kuchennym Mambo, ale równie dobrze możesz go przygotować w innym robocie wielofunkcyjnym typu Thermomix czy Cobbo. Możesz też zrobić sos beszamelowy w garczku i dalej postępować jak w przepisie.
croquetas de pollo (czytaj: kroketas de pojo)
Składniki na hiszpańskie krokiety z kurczakiem
- 500g mięsa z kurczaka pieczonego lub gotowanego
- 1 duża cebula
- 100g masła
- 50 ml oliwy z oliwek
- 170g mąki
- 800ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
- 3 jajka
- bułka tarta
Jak zrobić krokiety z kurczakiem w wielofunkcyjnym robocie kuchennym?
Poniżej załączam filmik z instruktarzem jak zrobić hiszpańskie krokiety z mięsem kurczaka.
Wskazówki i triki przy gotowaniu krokietów
Ja zawsze robię masę na krokiety wieczorem, ponieważ musi ona ostygnąć, aby móc z niej formować tę pyszną przekąskę. Moja masa odpoczywa w lodówce około 24 godzin, przez co beszamel nabiera smaku kurczaka.
Ja wolę użyć mięsa z kurczaka pieczonego. Krokiety wtedy mają posmak przypraw z rożna.
Jeśli robisz sos beszamelowy w garczku, zanim dodasz mleko do zasmażki, lekko je podgrzej. Dzięki temu mąka się łatwiej rozpuści i nie powstaną gródki.
Krokiety możesz zamrozić. Z ilości składników, które podaję w tym przepisie ulepisz między 40-50 sztuk krokietów. Wszystko zależy od tego jak duże one będą.
Tradycyjne krokiety są w kształcie małych walców, nie mniej jednak można też formować krokietowe kule. Croquetas morellanas (czytaj: kroketas morejanas), tradycyjne z miejscowości Morella, są w kształcie trójkąta.
W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.