Hiszpańskie krokiety z kurczakiem

hiszpanskie przepisy

Krokiety w Hiszpanii traktowane są jako danie tapas. W zależności od nadzienia, robi się je na bazie sosu beszamelowego lub też na bazie gotowanych ziemniaków. Bazą do krokietów z mięsem kurczaka jest beszamel. Poniższy przepis zrobiłam w robocie kuchennym Mambo, ale równie dobrze możesz go przygotować w innym robocie wielofunkcyjnym typu Thermomix czy Cobbo. Możesz też zrobić sos beszamelowy w garczku i dalej postępować jak w przepisie.

croquetas de pollo (czytaj: kroketas de pojo)

Składniki na hiszpańskie krokiety z kurczakiem

  • 500g mięsa z kurczaka pieczonego lub gotowanego
  • 1 duża cebula
  • 100g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 170g mąki
  • 800ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jajka
  • bułka tarta

Jak zrobić krokiety z kurczakiem w wielofunkcyjnym robocie kuchennym?

Poniżej załączam filmik z instruktarzem jak zrobić hiszpańskie krokiety z mięsem kurczaka.

Wskazówki i triki przy gotowaniu krokietów

Ja zawsze robię masę na krokiety wieczorem, ponieważ musi ona ostygnąć, aby móc z niej formować tę pyszną przekąskę. Moja masa odpoczywa w lodówce około 24 godzin, przez co beszamel nabiera smaku kurczaka.

Ja wolę użyć mięsa z kurczaka pieczonego. Krokiety wtedy mają posmak przypraw z rożna.

Jeśli robisz sos beszamelowy w garczku, zanim dodasz mleko do zasmażki, lekko je podgrzej. Dzięki temu mąka się łatwiej rozpuści i nie powstaną gródki.

Krokiety możesz zamrozić. Z ilości składników, które podaję w tym przepisie ulepisz między 40-50 sztuk krokietów. Wszystko zależy od tego jak duże one będą.

Tradycyjne krokiety są w kształcie małych walców, nie mniej jednak można też formować krokietowe kule. Croquetas morellanas (czytaj: kroketas morejanas), tradycyjne z miejscowości Morella, są w kształcie trójkąta.

5/5 - (1 vote)

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.