Hiszpańska kiełbasa chorizo. Wszystko co powinieneś o niej wiedzieć!

hiszpanska kielbasa chorizo

Dzisiejszy wpis poświęcony będzie kultowej hiszpańskiej kiełabasie chorizo. Chorizo (czytaj: czoriso) jest jednym z głównych przysmaków w kuchni hiszpańskiej a także jednym ze składników lub dodatków wielu potraw w Hiszpanii. Jeśli byłeś kiedyś w Hiszpanii, zapewne zwróciłeś uwagę w sklepach na mniejsze lub większe czerwone kiełbaski. Po przyjeździe do Hiszpanii początkowo chorizo nie było czymś za czym przepadałam. Z biegem czasu polubiłam te kiełbaski i sięgam po nie od czasu do czasu. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje co to dokładnie jest chorizo i „z czym to się je”.

Co to jest chorizo?

Chorizo ​​to rodzaj kiełbasy peklowanej suszonej na powietrzu lub poddanej lekkiemu wędzeniu. Wyrabia się ją z mielonej wieprzowiny i nadziewa w skórkę jelitową (tak jak nasze polskie kiełbasy). Kiełbasa chorizo może również być zrobiona z wołowiny, kurczaka, indyka, a nawet w wersji wegańskiej. Wśród głównych składników chorizo znajduje się mielona papryka, która nadaje mu charakterystyczny czerwonawy kolor. Ciekawostką jest też to, że kiełbasa jest bardzo smacznym i popularnym jedzeniem w wielu regionach Ameryki Łacińskiej, ale głównie spożywa się ją w Hiszpanii i Argentynie.

Jak wygląda chorizo?

jak wygląda chorizo hiszpanskie

Jak to mówią ekonomiści i politycy – to zależy. Nie ma jednego charakterystycznego kształtu czy rozmiaru chorizo. Jedyną charakterystyczną jego cechą jest to, że jest czerwone (lub jak niektórzy mówią czerwono-pomarańczowe). Chorizo może być grubsze lub chudze, dłuższe lub krótsze a nawet w kształcie lekko ogrągłych kiełbasek.

Formy jakie może przyjmować chorizo:

  • Chorizo ​​vela: Kiełbaska jest długa i wąska: średnica ma około 30 – 40 mm, a jej długość to blisko 40 cm.
  • Chorizo ​​cular: Średnica kiełbaski jest większa niż 28 mm. Kształt jej jest wydłużony i nieregularnie cylindryczny. Mięso nabijane jest w naturalne jelita.
  • Chorizo ​​en herradura (chorizo zawinięte w kształt podkowy): Przy tym rodzaju kiełbaski stosowane jest z reguły syntetyczne jelito o przybliżonej średnicy 36 mm. Oba końce chorizo ​​są połączone ze sobą sznurkiem, aby można ją było zawiesić.
  • Chorizo ​​en ristra (na sznurku): Taki ształt z reguły stosuje się do szerokich i krótkich kiełbasek oddzielonych od siebie sznurkiem i ułożonych jedna za drugą, aby można je było powiesić (jak parówki, serdelki itp.).

Czy chorizo jest pikantne?

Jednym z głównych składników chorizo jest mielona papryka. Według tradycyjnego przepisu powinno dodać się pikantną wersję tej przyprawy, nie mniej jednak wielu producentów miesza paprykę pikantną ze słodką lub dodają tylko słodką. Wszystko to po to, aby zadowolić podniebienia każdego konsumenta. Dodatkowo pikantności dodaje jej czosnek lub pieprz (w zalezności od rodzaju chorizo).

Rodzaje chorizo

rodzaje i typy chorizo

No i tutaj sprawa się dość komplikuje, bo rodzajów chorizo jest sporo i aby je jakoś uporządkować to podzieliłam je na trzy grupy.

Rodzaje chorizo ze względu na rodzaj mięsa

  • Tradycyjne: jest to chorizo ​​zrobione ze zwykłych świń (w Hiszpanii też są świnie niezwykłe, czyli innych odmian). Smak chorizo w tym wypadku jest mniej intensywny.
  • Chorizo ​​iberyjskie: produkowane jest ze świń rasy iberyjskiej. Jego smak jest bardziej intensywny.
  • Chorizo ​​iberyjskie de bellota (czytaj: de bejota): produkowane jest ze świń rasy iberyjskiej, które karmione były żołędziami. To najwyższej jakości i najzdrowsze chorizo, ale również dość drogie.
  • Chorizo de jabali (czytaj: chabali): To kiełbasa wyrabiana z mięsa dzika. W smaku jest podobne do wieprzowego, ale o intensywniejszym kolorze i smaku.
  • Chorizo ​​de pavo: To kiełbasa przyrządzona z mięsa indyczego. Jego smak jest łagodniejszy, a niskotłuszczowe i wysokobiałkowe mięso sprawia, że ​​idealnie nadaje się do diet niskokalorycznych. Czyli dieta wcale nie musi być nudna.
  • Chorizo ​​de ciervo (czytaj: sjerwo): To także jest wyrób z dziczyzny, ale używa się do jego przyrządzenia mięsa z jelenia. Jego smak jest bardziej wyrafinowany i gładszy niż wieprzowiny i dzika. Posiada wysoką koncentrację żelaza i białka.

Można też spotkać chorizo z wołowiny lub koniny, nie mniej jednak nie jest to wyrób powszechnie dostępny.

Rodzaje chorizo ze względu na sposób przyrządzenia

hiszpanskie czorizo
  • Chorizo wędzone: to takie, które w procesie suszenia poddawane są kuracji dymem w celu nadania charakterystycznego wędzonego smaku.
  • Chorizo pikantne: w jego skład wchodzą w dużych ilościach ostra papryka, pieprz czy czosnek.
  • Chorizo słodkie: z dodatkiem mielonej słodkiej papryki.
  • Chorizo ​​z warzywami: jako dodatkowy składnik kiełbasy używa się dyni lub cebuli oraz czosnku.
  • Chorizo z przyprawami: oprócz typowych przypraw dodaje się również inne, takie jak tymianek, oregano itp.

Rodzaje chorizo ze względu na region ich pochodzenia

  • Chorizo ​​de león: Jest to chorizo, które zwykle ma kształt podkowy i ma niezwykły wędzony smak i zapach. Jest trochę pikantne i może być spożywane na surowo lub po ugotowaniu.
  • Chorizo riojano (czytaj: rjochano): To chorizo ​​również w kształcie podkowy. Smak jest intensywny, lekko pikantny, z dużą ilością papryki i jest trochę węższe niż to de leon. Może być spożywane na surowo lub po ugotowaniu.
  • Chorizo ​​​​de Navarra lub Pamplonica: Jest jednym z najstarszych i najbardziej tradycyjnych chorizo w Hiszpanii. Jest szersze i prezentuje bardziej jednolite plamy tłuszczu.
  • Chorizo ​​galicyjskie: Jego smak jest intensywny i lekko wędzony. Zwykle je się go w postaci smażonej, pieczonej, gotowanej lub na grillu.
  • Chorizo kantabryjskie: Suszy się je na powietrzu lekko podwędzając. Można je jeść w dowolnej postaci.
  • Chorizo ​​​​de Canarias: To jedna z najsłynniejszych kiełbas na Wyspach Kanaryjskich. Cechą charakterystyczną tego chorizo jest to, że ma postaci pasty. Coś jak nasza polska pasztetówka… Smarujemy na chlebku.
  • Chorizo ​​de Segovia lub chorizo ​​cantimpalo: zwykle występuje w formie sznurków, a jego cechą charakterystyczną jest brak bekonu, papryka musi pochodzić z La Vera i nie może zawierać żadnych dodatków.
  • Chorizo ​​z Salamanki, Estremadury i Huelvy: to tutaj zwykle produkuje się chorizo ​​iberyjskie oraz chorizo ​​iberyjskie de bellota.

Czy chorizo jest zdrowe?

czy chorizo jest zdrowe

Chorizo ​​ma podobną ilość cholesterolu jak morszczuk. A to niespodzianka! Niedawno przeprowadzone badanie, zatwierdzone przez Hiszpańskie Narodowe Stowarzyszenie Przemysłu Mięsnego, wykazało, że wędliny (w tym rownież chorizo) mają ważne właściwości odżywcze: wysoką zawartość białka, minerałów i witamin, dzięki czemu są zalecanym pożywieniem w zdrowej diecie. Szok!

Tradycyjne chorizo posiada takie składniki odżywcze jak:

  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • witamina B6 i B12
  • witamina D

100 gram tradycyjnego chorizo ma około 455 kcal.

Jeśli jesteś na diecie najlepiej jest wybrać wersję chorizo z indyka lub dziczyzny. Ale jak to mówią: trzeba jeść wszystko, ale w umiarkowanych ilościach.

Czy kiełbasę chorizo mogą jeść kobiety w ciąży?

I tak i nie. Krótko mówiąc, możesz jeść chorizo ​​w ciąży o ile nie jesz go na surowo. Ze względu na to, że chorizo jest zrobione z surowego mięsa i nie jest poddane obróbce termicznej (jest suszone i wędzone w niskich temperaturach), dlatego przyszłe mamy powinny wcześniej je usmażyć lub ugotować.

Jak samemu zrobić kiełbasę chorizo?

jak zrobic chorizo domowej roboty

Jeśli lubisz robić wędliny w domowym zaciszu to poniżej pozostawiam ci tradycyjny przepis na chorizo:

  • 850-900 g mielonej chudej wieprzowiny
  • 200 g mielonego boczku
  • 3 łyżki czerwonej papryki (słodkiej lub pikantnej)
  • 1 łyżka soli
  • 2 metry flaków wieprzowych
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku

Włóż mięso do lodówki na kilka godzin. Po po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ją folią aluminiową i odstaw do lodówki na około 1 dzień. Weź flaki i zawiąż jeden koniec sznurkiem bawełnianym. Następnie napełniaj je mięsną masą. Możesz wiązać je jak parówki lub dłuższe chorizo w kształcie podkowy. To pozostawiam twojej inwencji twórczej.

Na koniec świeżo przygotowane chorizo ​​wieszamy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej półtora miesiąca, aby dobrze się dojrzało.

Jak przyrządzić chorizo?

jak przyrzadzic chorizo

Moim ulubionym sposobem przyrządzania chorizo to wersja z grilla. Nie mniej jednak możesz je podsmażyć na patelni lub ugotować. Chorizo można też włożyć do kanapki lub dodać jako sładnik pizzy zamiast pepperoni czy salami.

W kuchni hiszpańskiej chorizo jest jednym z głównych składników wielu popularnych dań:

  • lentejas
  • fabada asturiana
  • potaje
  • podane z jajecznicą
  • jako dodatek do tapas

i w wielu innych postaciach.

Ciekawostka! Jeśli w restauracji w Hiszpanii zamówicie parillada (czytaj: parijada) czyli zestaw mięs z grilla, to wśród nich na talerzu znajdziecie również kiełbaskę chorizo.

Jak przechowywać chorizo?

W przypadku kiełbas peklowanych, takich jak chorizo, najlepiej trzymać je z dala od lodówki. Chorizo powinno być przechowywane w ciemnym, chłodnym (od 15 do 20 stopni Celsjusza) suchym miejscu, nie narażonym na nagłe zmiany temperatury, z dobrą wentylacją. Istotne jest, aby unikać bezpośredniego działania promieni słonecznych.

W przypadku, gdy kiełbasa została już rozpoczęta, część nacięcia powinna być zwrócona do ziemi i przykryta, aby nie miała kontaktu z powietrzem. Możesz posmarowanie miejsca krojenia odrobiną oliwy z oliwek i przykryć folią spożywczą.

Nie zaleca się przechowywania chorizo w lodówce, ponieważ twardnieją.

Z resztą… Po co ją przechowywać skoro znika w mgnieniu oka?

Gdzie można kupić kiełbasę chorizo i jaka jest jej cena?

gdzie mozna kupic chorizo w polsce, w warszawie, w krakowie

Chorizo najlepiej jest kupić w Hiszpanii i przywieźć jako smaczną pamiątkę z tego kraju. Nie mniej jednak w Polsce chorizo jest dostępne w wielu sklepach m.in. w sieciach supermaketów jak Auchan czy Carreffour, czasami pojawiają się w Lidlu. Lepsze gatunkowo kiełbasy chorizo znajdziecie w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością hiszpańską lub światową.

Ceny chorizo w polskim markecie to koszt między 9 i 15 złotych.

Na koniec ciśnie mi się jeszcze taki oto dowcip:

Mąż zauważył, że żona obcina kiełbasę z obu stron przed smażeniem.
-Czemu tak robisz? – pyta.
-Nie wiem, moja mama tak robiła.
Dzwonią więć do teściowej:
-Obcinałam, bo twoja babcia tak robiła.
W słuchawce słychać głos babci:
-Jeszcze nie kupiliście se większej patelni?

W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.

4.4/5 - (7 votes)

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *