Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

krewetki w hiszpanii

Czy wiesz, że wybór krewetek w Hiszpanii wcale nie jest tak prosty jak się to może wydawać? Dla nas Polaków krewetka to krewetka. Niestety będąc w Hiszpanii mówiąc na wszystko krewetkopodobne – krewetka – to straszne „fo pa” 😜 Rozróżnienie ma sens nie tylko wizualny, ale także smakowy. Wbrew pozorom 2 podobne sobie pancerzykowate mają zupełnie inny smak. Myślę, że dzisiejsza lekcja z krewetek i tym podobnych, będzie przydatna podczas waszej podróży po Hiszpanii.

Zobacz także: Owoce morza, które możesz spróbować w Hiszpanii.

Rodzaje krewetek w Hiszpanii

Krewetki dzieli się na konsumpcyjne i plażowe. Zacznę od tych drugich. W Hiszpanii o osobach (głównie o turystach z północy i ze wschodu) po dziennym opalaniu się na plaży mówi się, że są:

estar rojo como una gamba (czytaj: estar rocho komo una gamba) – być czerwonym jak krewetka

Tak więc każdy z nas może kiedyś zostać krewetką. Jeśli myślimy na temat krewetek konsumpcyjnych, to sprawa się komplikuje.

Gambón

gambon-1024x683 Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Gambon czyli potocznie zwaną krewetkę, poławia się głównie w Mozambiku, Australii czy Argentynie. Tego typu krewetka ma delikatną skórkę i dlatego najlpiej nadaje sie do przyrządzenia jej na patelni, grillu lub w piekarniku. Jej delikatny i lekko słodki smak idealnie komponuje się z oliwą z oliwek i gruboziarnistą solą.

Gamba roja (krewetka czerwona)

gamba-roja Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Ten typ krewetki poławiany jest w rejonach Palamós, Tarragona, Dénia, Garrucha czy Huelva. Nie mniej jednak gamba roja (czytaj: gamba rocha) poławiana w miejscowości Dénia, została uznana za najsmaczniejszą. Gamba roja ma intensywny jasno czerwony kolor a jej normalna wielkość to 10 do 18 cm. Czasami Krewetka czerwona ma zabarwienie fioletowe na głowie. Najlepiej smakuje przygotowana na patelni.

Carabinero

carabinero Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Carabinero (czytaj: karabinero) ma piękny czerwony kolor często wpadający w odcień bordo. Jest to produkt bardzo ceniony w kuchni hiszpańskiej a cena za kilogram często przekracza 50€. Carabinero jest znacznie większy niż gamba roja, a jego wielkość może sięgać nawet 30cm! Często wykorzystuje się go do przygotowywania ryży z owocami morza.

Langostino

langostino-1024x603 Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Przenosimy się teraz w rejony Vinaros, gdzie poławiane są najlepsze langostinos. Ten owoc morza ma tutaj nawet swoje święto a także pomnik w postaci fontanny. Smak langostino zdecydowanie różni się od poprzednich krewetek. Ogólnie ludzie dzielą na zwolenników krewetek lub wielbicieli langostino. Langostino w postaci żywej ma kolor szary a po przyrządzeniu przybiera kolor pomarańczowy. Na grzbiecie po ugotowaniu wyraźnie widać białe prążki. Najlepiej smakuje w postaci ugotowanej.

Cigala

cigala-1024x768 Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Cigalę (czytaj: sigalę) jest łatwiej odróżnić od powyższych typów krewetek, ponieważ wysposażona jest w charakterystczne szczypce. Ten typ krewetki ma dużo twardszy pancerz i trzeba uważać przy obieraniu, aby się nie skaleczyć. Cigalas są popularnym owocem morza w Hiszpanii w okresie Bożego Narodzenia. Po prostu nie może jej zabraknąć. Jest dodatkiem do paelli i innych ryżów, ale głównie podaje się ją lekko podsmażoną na patelni. Zaobserwowałam, że niektórzy Hiszpanie odłamują szczypczyki na ich zagięciu i wysysają z nich sok.

Galera

galera Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Galera to owoc morza, który przez wiele lat nie był doceniany w kuchni hiszpańskiej. Galerę bardzo łatwo jest rozpoznać po jej kształcie i charakterystycznych brązowo-czerwonych plamach na ogonie. Trzeba bardzo uważać przy ich obieraniu, ponieważ na ogonie i na bocznych krawędziach pancerza posiada kłujące, twarde wypustki. Galeras świętne są jako dodatek smakowy do wywarów rybnych oraz do paelli czy innych ryżów. W okresie między kwietniem a majem, po przyrządzeniu na grzbiecie niektórych osobników można zaobserwować charakterystyczny pomarańczowy pasek. Będzie to ugotowana ikra – wielu Hiszpanów uważa galeras z ikrą za prawdziwy rarytas.

Bogavante

bogavante Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Bogavante (po polsku homar) to wielki przysmak Hiszpanów. Furorę w hiszpańskich domach robi homar na stole wigilijnym. Na halach targowych sprzedawane są żywe homary i wiele razy widziałam jak biedne zwierzęta chodziły i uciekały przed swoim przeznaczeniem. Jak to mówią szefowie kuchni: homar musi być przyżądzony kiedy jest jeszcze żywy. Homar w kuchni hiszpańskiej podaje się głównie w arroz caldoso czyli w ryżu z dużą ilością wywaru. Można także przekroić go na pół wzdłuż ciała i zapiec w piekarniku. Najlepsi szefowe kuchni cenią homara za różnorodność tekstur jakie dostarcza ten owoc morza. Najbardziej ceniona jest głowa, gdzie skupia się cały smak.

Langosta

langosta-1024x682 Rodzaje krewetek w Hiszpanii. Jak je rozróżnić?

Langosta to też jest homar. To jak go odróżnić od bogavante? Otóż langosta w wersji żywej ma kolor bardziej pomarańczowy podczas gdy bogavante jest ciemny z odcieniem niebieskawym. Tak czy owak po przyrządzeniu oba homary zmieniają swój kolor na jasny czerwony. Osoby o wrażliwym smaku od razu odnajdą różnicę między bogavante a langosta – ta druga ma bardziej delikatny smak. Zastosowanie w kuchni langosty jest takie samo jak bogavante.

Jak obrać krewetkę?

Jakiś czas temu nagrałam filmik w jaki sposób ja obieram krewetkę, langostino, cigalę i galerę. Jeśli jesteście ciekawi to zapraszam do oglądania.

Sami widzicie, że w Hiszpanii z krewetkami nie ma lekko. Mam nadzieję, że lekcja o krewetkach w Hiszpanii, była pomocna i teraz bez problemu na hali targowej będziecie wiedzieć co to jest gambon a co to jest langostino.

To na koniec jeszcze żart:

Na naszą rocznicę zorganizowałem wspaniałą kolację. Szampan, homar, krewetki. Gdy kończyliśmy ona zaproponowała zalotnie:
– Jak wrócimy do domu wynagrodzę ci to. Zrobię coś czego nie robiłam od lat…
– Daj spokój. Nie wcisnę gołąbków po tym wszystkim.

5/5 - (3 votes)

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *