Tradycyjne słodycze hiszpańskie
Jeśli jesteś łasuchem i lubisz wszystko co słodkie to ten wpis na pewno sprawi, że będzie ciekła ci ślinka. Myśląc o słodyczach wyjątkowo nie mam na mysli tradycyjnych deserów hiszpańskich. Nie będzie tu mowy o churros czy torrijas, ale poznasz typowe słodkości z cukierków, ciasteczek i czekolady, które uwielbiają Hiszpanie. Większość z tych słodkości jest dostępna w supermarketach lub w sklepach wyspecjalizowanych w sprzedaży cukierków. Poznaj tradycyjne hiszpańskie słodycze.
Sugus
Małe gumy rozpuszczalne, które skradły kubki smakowe Hiszpanów i nie tylko. W opakowaniu znajduje się kilka smaków w różnych kolorach papierków:
- cytrynowy
- pomarańczowy
- czereśniowy
- truskawkowy
- malinowy
- ananasowy
Melonowa guma do żucia
Melonki czy też arbuzy jak niektórzy mówią na tę gumę do żucia to jedna z bardziej ulubionych gum przez dzieci jak i dorosłych. Ma ona wielkość dużego ziarna winogrona. Z zewnątrz jest słodka a po rozgryzieniu rozpuszcza się w buzi kwaśny proszek. Mankamentem jest to, że smak bardzo szybko znika i guma robi się gorzka.
Lizaki Kojak
Najsłynniejszy lizak, kóry w środku ma ukrytą gumę do żucia. Kto nie lubi czekać aż lizak rozpuści się w buzi i nagle zaczną pojawiać się fragmenty gumy. Na rynku dostępnych jest kilka smaków, w tym wersje bez cukru. Mój ulubiony smak to czereśniowy (kolor czerwony).
Regaliz negro
Jest to najchętniej jedzona słodycz podczas Halloween. Smak nie wszystkim przypada do gustu, ponieważ cukierki te robione są z lukrecji i anyżu. O ile lukrecja ma działanie przeciw wirusowe i bakteriobójcze to może także powodować znaczny spadek potasu w organiźmie. Lepiej nie przesadzać z ilością zjadanych smakołyków.
Regalices
Jeśli nie przypadnie ci do gustu smak regaliz negro to na rynku dostępne są wersje owocowe. Pałeczki mogą być długie lub krótkie. Ja zawsze przywożę rodzicom regalices (papieroski jak na nie mówią) białe z nadzieniem owocowym.
Pikotas
Pikotas to kulki o konsystencji żelkowej o intensywnym smaku czereśni. Z zenątrz kulki mają twardą skórkę zrobioną z cukru a środek to delikanta żelatyna. Połączenie bombowe. Warto spróbować.
Besos
Całuski czyli besos to dwukolorowe żelki o smaku truskawkowym. Z wyglądu bardziej przypominają mini czapkę św. Mikołaja. Zostawiam tutorial jak zrobić z żelka całusek:
Inne żelki
Hiszpanie uwielbiają wszystko co jest konsystencji żelkowej. Dzieci i dorośli uwielbiają żelkowe dżdżownice, wisienki, jajka, coca-cole, piramidki itp. Jedne są na słodko a inne na kwaśno. Dla każdego gustu coś się znajdzie.
Pantera Rosa
Różowa pantera to wymysł cukiernika katalońskiego z 1973 roku. Jest to podłużny biszkopt z nadzieniem śmietankowym i obtoczony w różowej czekoladziej o smaku truskawki. Wprawdzie słodycz jest niewielka, bo waży zaledwie 55 gramów, za to jest dość kaloryczna: 245 kcal.
Ciasteczka Maria
Na liście nie mogło także zabraknąć herbatników Maria. Pyszne ciasteczka, które świetnie smakują maczane w kawie lub kakao. W Hiszpanii używa się ich także do przyżądzenia deseru o nazwie natilla con galleta.
Ciasteczka Chiquilin
Chiquilin to najpopularniejsze ciasteczka – herbatniki do kawy czy do herbaty. Bardzo często takie ciasteczko dostaniecie w kawiarni wraz z zamówioną kawą.
Magdalenki
Madalenas to hiszpański odpowiednik muffinek. Tradycyjne są o smaku lekko waniliowym z posypką z cukru. Są też wersje czekoladowe, cytrynowe i na bazie jogurtu. Tak czy owak, to jedna z lepszych skłodkości do porannej kawy.
Ensaimadas
Kolejne ciastko, które polecam na śniadanie to ensaimada. Oryginalna pochodzi z Majorki i jest na bazie smalcu. To taka bułka drożdżowa zapleciona w kształt muszli ślimaka. Znajdziecie je w każdym supermarkecie i w większości piekarni na terenie Hiszpanii.
Fartons
Słodycz rodem z regionu Walencji. Jest to podłużny paluch z ciasta drożdżowego polany lukrem. Z fartons związany jest cały rytuał, ponieważ nie jest to ciastko do moczenia w kawie czy kakao. Fartons trzeba zamoczyć w napoju zwanym horchata. Podobno tylko wtedy smakuje najlepiej.
Tortas de anís
Jeśli lubisz smak anyżu to te okrągłe i kruche ciastka są dla ciebie. Ja osobiście je uwielbiam. Podobno tortas to przepis, który dostał się do Hiszpanii dzięki arabom i żydom. Kolebką Tortas de anis jest Andaluzja, ale dostaniecie je w supermarketach w całej Hiszpanii.
Czekolady Valor
Czekolady marki Valor to tak jak dla Polski słynna marka E.Wedel. W sklepach znajdziecie czekolady tradycyjne jak i z nadzieniem, wersje tańsze i czekolady luksusowe. Oprócz tabliczek czekolady firma Valor produkuje także gorącą czekoladę do przygotowania w domu jak i czekolady i kakao do wypieków. Jeśli jednak zachce się wam spróbować gorącej czekolady w kawiarence to Valor w wielu miastach ma swoje markowe pijalnie czekolady.
Lacasitos i Conguitos
Hiszpańska odpowiedź na produkty M&Ms. Lacasitos to kolorowe pastylki z nadzieniem kakaowym zamkniete w małej tubce. Conguitos natomiast jest to wersja z nadzieniem orzechowym. Hiszpanie cenią sobie bardziej Conguitos niż M&Ms, ponieważ mają bardziej intensywny smak orzecha.
Turrón
Turron to słodkość typowa na święta Bożego Narodzenia. W sklepach dostępne są od pażdziernika do lutego, ale na lotnisku są w sprzedaży przez cały rok. Jest to tabliczka, która w wersji tradycyjnej zrobiona jest z migdałów i miodu. Obecnie turrony wyrabiane są z pistacji, orzeszków ziemnych, czekolady czy z żółtek. Mogą być w formie twardej lub miękkiej. Najbardziej znana fabryka turronów znajduje się w Jijona (prowincja Alicante).
Na koniec jesze pozostawię Wam żart:
Syn zadaje pytanie ojcu:
– Tato, dlaczego cukierki pakowane są w szeleszczące papierki?
– Żebyśmy słyszeli jak mama się odchudza.