Napoje, które warto spróbować w Hiszpani

najlepsze napoje hiszpanskie

Ktoś kiedyś powiedział, że „nigdy nie będziesz wiedzieć czy wypiłeś o jeden kieliszek za dużo, dopóki go nie wypijesz”. W związku z tym dzisiaj przygotowałam dla Was subiektywną listę napojów (te z % i bez %), które warto spróbować będąc w Hiszpanii. No to zaczynamy…

Hiszpańskie napoje bezalkoholowe

Horchata – napój typowy dla regionu Walencji, ale można go kupić w każdym supermarkecie. Napój wyrabiany jest z migdału ziemnego i ma smak lekko mączny. Ja lubię zmieszać ją z lodem cytrynowym lub kawowym (granizado de limon lub granizado de cafe). Tradycją jest picie horchaty ze słodkim wyrobem cukierniczym o nazwie farton.

Gaseosa lub Casera – to taki gazowany prawie bezsmakowy odpowiednik oranżady. Bardziej to przypomida wodę gazowną z lekkim posmakiem cytryny. Sam napój jest dość orzeźwiający, ale Hiszpanom służy on do rozcieńczania wina czerwonego (ale uwaga tylko tego słabej jakości tzw. vino de la casa ) lub piwa. Napój też używany jest do niektórych wyrobów cukierniczych.

Aquarius – napój niegazowany w kilku smakach. Mi najbardziej przypadł do gustu ten o smaku cytryny. Uwaga! Tutaj podaję ciekawostkę opartą na „faktach autentycznych”. Otóż napój ten polecany jest przez tutejszych lekarzy przy problemach żołądkowych i silnych wymiotach. Aquarius świetnie nawadnia organizm i uzupełnia elektrolity.

Bombon – jest to nic innego jak espresso podane z gęstym i słodkim mlekiem skondensowanym w proporcjach 1/3 mleko i 2/3 kawa. Bombon to inaczej cukierek, ale według mnie cukierek jest mniej słodki niż ten typ kawy. Polecam dla łasuchów słodkości.

Hiszpańskie napoje alkoholowe

napoje-alkoholowe Napoje, które warto spróbować w Hiszpani

Carajillo quemado lub Cremaet (region Walencji) – espresso podawane z wcześniej opalonym rumem lub brandy, ziarenkiem kawy, cynamonem i skórką cytryny. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Carajillo de Maria – kawa espresso z prądzikiem, czyli z dodatkiem słodkiego likieru anyżowego. Bardzo dobrze robi po ciężkim obiedzie.

Sorbete sorbet w Hiszpanii się pije. Jest to napój na bazie loda sorbetu z dodatkiem wina musującego. Ma różnego rodzaju smaki, chociaż najbardziej popularny jest smak cytrynowy. Jeśli będziecie mieli okazję być na jakiejś uroczystości w Hiszpanii, np. na weselu, chrzcinach czy komunii to sorbete jest podawany między daniem rybnym i mięsnym. Jest to taki przerywnik na ułożenie się jedzenia w żołądku i zrobienie miejsca na więcej…

Calimocho – jest to mieszanka wina czerwonego z colą. Mi nie smakuje, ale zawsze możecie spróbować w domu lub w Hiszpanii. Tylko błagam nie róbcie tego z dobrym winem 😉

Sangria de CAVA – napój sangria nie muszę opisywać, bo to chyba jest jedno z głównych skojarzeń z Hiszpanią. Nie mniej jednak polecam Wam spróbować wersję sangria de cava czyli z białego wina musującego.

Agua de Valencia – napój alkoholowy w stylu sangria de cava, ale bez owoców i zamiast fanty dodaje się sok pomarańczowy.

Licor de Arroz – likier/krem z ryżu. Popularny w delcie rzeki Ebro. Ma kolor biały i słodkawy smak. Świetny po ciężkim obiedzie na lepsze trawienie.

A jakie są wasze ulubione napoje w Hiszpanii? Piszcie w komentarzach.

W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.

4.7/5 - (3 votes)

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *