Najciekawsze i najbardziej intrygujące restauracje w Hiszpanii

najciekawsze restauracje w hiszpanii

Przyjeżdżając do Hiszpanii zawsze warto wybrać się do restauracji czy baru, która serwuje lokalne dania. Trzeba przyznać, że kuchnia hiszpańska ma coś w sobie. Ale nie samą paellą człowiek żyje… Od czasu do czasu warto wybrać się do jakiegoś nietuzinkowego miejsca. Przygotowując listę najciekawszych i najbardziej intrygujących restauracji w Hiszpanii przyznam, że niektóre restauracje znałam ze słyszenia, ale też niektóre pozycje mnie zaskoczyły. Zapraszam do lektury i smacznego!

Lista najciekawszych restauracji w Hiszpanii

Na liście znajdą się restauracje w różnym przedziale cenowym. Lista będzie uzupełniana w razie powstawania nowych ciekawych miejsc a także aktualizowana, gdyby okazało się, że dana z restauracji już nie istnieje.

Pamiętaj, że ze względu na pandemię wiele restauracji wymaga wcześniejszej rezerwacji stolika.

La Postal, Zamarramala (Segovia)

W starym wagonie kolejowym z lat 50-tych i z widokiem na średniowieczne miasto Segovia można rozkoszować się kuchnią lokalną. Specjalnością są mięsa z grilla i słynny w regionie cochinillo (czytaj: koczinijo) czyli pieczony prosiak. Restauracja nie jest wcale tania, bo menu od osoby wynosi 47.50€, nie mniej jednak jest dość kompletne, bo składa się z kilku dań, deseru, kawy i napojów.

Voltereta Bienvenido a Manhattan, Walencja

@volteretavalencia

Un restaurante escondido en una librería📖 ##curiosidades ##valencia ##sabiasque ##españa ##viajar ##restaurante ##planes ##voltereta ##volteretavalencia

♬ Life Goes On – Oliver Tree

Voltereta to sieć trzech tematycznych restauracji w Walencji. W jednym momencie można przenieść się do Indonezji i odkryć tamtejsze smaki w restauracji Voltereta Bienvenido a Bali. Nie mniej jednak z trzech restauracji najciekawszą opcją wydaje mi się Voltereta Bienvenido a Manhattan. Ta restauracja przeniesie Cię w czasie i to dosłownie. Wchodząc do niej na początku wydaje się jakbyś wchodził do jakiejś księgarni, potem przemierzając tunel świetlny, lądujesz na Manhattanie z lat 20-tych. Jedzenie nie mniej jednak jest rodem z XXI wieku. Restauracja jest ze średniej półki cenowej i trzeba przygotować co najmniej 20€ od osoby. W południe można skorzystać z menu dziennego, które wynosi 14.90€ + napoje.

Desafío Medieval, El Albir (Alicante)

A gdyby tak połączyć spektakl i kolację i to jeszcze w stylu średniowiecznym? Możesz poznać historię Robin Hooda i przy okazji coś zjeść. Idealna rozrywka dla dzieci, ale także dla dorosłych. Spektakl trwa 1.5 godziny i prowadzony jest w dwóch językach: hiszpańskim i angielskim. W menu znajdują się przekąski, picie, zupa warzywna, kurczak z rożna, pieczone żeberka i oczywiście pieczone żeberka. Cena za taką rozrywkę bez napojów alkoholowych to koszt w cenie promocyjnej 22,95€ (rzędy z tyłu), 30,55€ od osoby pozostałe rzędy, 35,65€ pierwszy rząd i wliczone w cenę jest piwo i sangria no i wreszcie wersja VIP za 45,85 € od soby, w której skład dodatkowo wchodzi przywitanie w holu zamku z szampanem i koktajlami (dla dzieci soki i napoje gazowane). Dzieci do lat 2 wchodzą za darmo.

Dans Le Noir, Barcelona/Madryt

Jak to mówią… Gdzie gaśnie światło tam budzą się zmysły. Dans le Noir to sieć restauracji w Europie (znajdują się także w Londynie czy Paryżu) gdzie posiłek spożywa się w kompletnej ciemności. Kelnerami są osoby niewidzące i to one prowadzą gości w świat ciemności i poznawania jedzenia jedynie za pomocą zmysłu węchu, smaku czy dotyku. Podobno wrażenia są imponujące i wcale nie jest łatwo rozpoznać smak potraw. No właśnie… bo nie wiadomo co nam podadzą… Menu jest wielką niespodzianką. Ceny od osoby to koszt między 37€ a 65€ w zależności od ilości dań i czy wliczone jest do menu picie.

Cafe Royalty, Cadiz

Cafe Royalty w Kadyksie swoją historią sięga 1912 roku. W latach swojej świetności w kawiarni odbywały się spotkania śmietanki miejskiej a także różne osobistości z zagranicy. W latach 30-tych zaraz przed wojną domową w Hiszpanii właściciel kawiarni postanowił ją zamknąć. Po wojnie budynek służył jako magazyn a później jako bazar. Dopiero w roku 2008 budynek trafia w ręce nowego właściciela – rodziny De La Serna Martín. Nowi właściciele odnowili kawiarnię używając technik i materiałów, które były dostępne na początku wieku XX. Wszystko po to, aby oddaj jak najbardziej prawdziwy obraz tego jak wcześniej wyglądał ten lokal.

Obecnie lokal jest podzielony na część kawiarnianą i restauracyjną. Restauracje pod względem cen oceniam na tą z droższych. Najtańsze menu dzienne wynosi 40€ od osoby, śniadanie andaluzyjskie 9€ uważam, za wygórowane, ponieważ w jego skład wchodzi jedynie sok, kawa i tost z pomidorem i szynką iberyjską. Ale jak tu nie zapłacić trochę więcej i nie pobyć w tak majestatycznym miejscu…

Tierra Astur, Oviedo/Gijon/Aviles/Colloto (Asturia)

Asturia cydrem płynie… A gdyby tak cydr połączyć z tradycyjną kuchnią z regionu Asturii i stoliki postawić w beczkach po cydrze? Co zjeść? Oczywiście sery lokalne, fabada asturiana i kotlet cachopo (czytaj: kaczopo). Jak kształtują się ceny? Trzeba przyszykować się na wydatek między 20€ – 40€ od osoby w zależności od zamówionych dań. Trzeba przyznać, że na zdjęciach, które dodają turyści w internecie, porcje wydają się dość duże.

Termas Aqua Libera, Aljucén (Badajoz)

Termas Aqua Libera to raj nie tylko dla żołądka, ale i dla duszy i ciała. Jest to bardziej Dom Rzymski. Hotel ze SPA i restauracją przyciąga wielu turystów, ponieważ serwuje dania tak jak to było za czasów starożytnych Rzymian. Jedzenie jest podawane tak jak dawnym cesarzom. Poza tym nie ma tu zwyczajnych stolików czy krzeseł. Wszystko musi przypominać czasy starożytne. Menu degustacyjne można spróbować już w cenie 33€ od osoby.

El Jardín Secreto, Madryt

najciekawsze restauracje w hiszpanii

Jest takie miejsce w Madrycie gdzie przeniesiesz się w bajkowy świat, misiów, jednorożców innych dziwnych dekoracji. To restauracja, gdzie nic nie ma prawa pasować do siebie, bo przecież tak samo działa wyobraźnia. W Sekretnym Ogrodzie (bo tak brzmi nazwa tej restauracji w języku polskim) przedział cenowy to 8€ -15€ za danie.

Restauracja Submarino L’Oceanografic, Walencja

Restauracja mieści się w budynku Oceanarium w Walencji. Jest to dość intrygująca restauracja bo zamiast ściany ma wielkie akwarium. Wyobraź sobie, że jesz sobie w najlepsze obiad czy kolację a tu nagle przypływa obok ciebie… Nemo (albo rekin). Byłam kilka razy w oceanarium, natomiast jeszcze nigdy nie byłam w tej restauracji. Restauracja nie jest tania, ale warto się do niej choć raz wybrać, np. na randkę. Jeśli chodzi o dania to są to dania typowo hiszpańskie i oczywiście nie może zabraknąć paelli. Menu dzienne można wybrać jedno z trzech: za 35,90€, 39€ lub 45€ od osoby. Kolacja to wydatek 50€ za osobę.

Manolo Leon Guadalquivir, Sevilla

Manolo Leon to szef kuchni z trzema restauracjami w Sevilli, nie mniej jednak najciekawszą i najbardziej romantyczną opcją jest restauracja Guadalquivir. Restauracja jest utrzymana w starym andaluzyjskim stylu a część stolików umieszczona jest na typowym andaluzyjskim patio z dużą ilością zieleni. Co można zjeść? Wszystko co typowe dla kuchni hiszpańskiej: talerz wędlin i serów hiszpańskich, dania z owoców morza, ryb i mięs. Nie oszukujmy się… restauracja nie jest tania. Za jedno danie trzeba wydać ponad 20€.

Comic Planet, Madryt

Lubisz komiksy? W Madrycie znajduje się restauracja z ulubionymi przez wszystkich bohaterami komiksów. Na pewno wyprawa do tej restauracji sprawi dużo radości dzieciom, ponieważ mogą sobie zrobić zdjęcie przy figurze swojego ulubionego superbohatera. Jedzenie typowo amerykańskie a w karcie królują hamburgery i żeberka. Cena z hamburgera to 15€. W południe w tej samej cenie jest menu dziennie w którego skład wchodzi aperitif, danie główne, deser i napój. Warto skorzystać.

Sublimotion, Ibiza

Na koniec zostawiłam najlepsze i najdroższe. Tak tak, Sublimotion to najdroższa restauracja na świecie! Koszt za kolację to wydatek bagatela 1650€ od osoby. To nie jest zwykła restauracja. To kuchnia na najwyższym poziomie, połączona ze spektaklem, nowoczesnymi technologiami i rozbudzaniem zmysłów. Restauracja posiada jedynie jeden stolik a czas oczekiwania na wolne miejsce to ponad rok (a menu co roku jest inne)!

A na koniec jeszcze pozwolę sobie na krótki żarcik:

Co robi kucharz jak go ktoś atakuje?
Wzywa posiłki.

W artykule występują linki afiliacyjne i reklamy, za które właściciel strony hiszpaniaole.pl, może otrzymać prowizję od reklamodawcy.

5/5 - (4 votes)

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *