Tradycyjne hiszpańskie napoje alkoholowe

Hiszpańskie napoje alkoholowe

Od jakiegoś czasu otrzymuję od Was maile, aby napisać coś na temat tradycyjnych alkoholi hiszpańskich. Wreszcie zabrałam sie za ten temat. W poniższym artykule postanowiłam ogólnie opowiedzieć jakie typy alkoholi piją Hiszpanie i co kryje się pod niektórymi nazwami likerów czy koktajli. Dawkę alkoholu będę stopniowo dozować: zacznę od piwa, po wina i likiery, a skończę na koktajlach.

Pamiętaj, że w Hiszpanii alkohol sprzedawany jest osobom powyżej 18-tego roku życia a dozwolna dawka alkoholu we krwi prowadząc samochód to 0.2 promila.

Hiszpanie rocznie wypijają 11,2 litra alkoholu na osobę.

Hiszpańskie alkohole: Piwo

hiszpańskie piwo

Poza winem, piwo w Hiszpanii jest napojem narodowym. Do obiadu, na aperitiv czy na spotkaniu ze znajomymi zawsze jest obecne. W odróżnieniu od Polski piwo w puszce czy bytelce ma mniejszą pojemność. Najbardziej popularne pojemności piwa w Hiszpanii to:

  • 0.2l czyli inaczej caña (czytaj: kania)
  • 0.33l lub inaczej tercio (czytaj: tersjo)
  • 0.5l lub tanque (czytaj: tanke), nie we wszystkich lokalach serwują ten rozmiar
  • jarra (czytaj: charra) z reguły 1l lub 1.5l, jest to nic innego jak dzbanek piwa

Hiszpańskie piwo jest słabsze niż to dostępne w Polsce. Nie dziwi zatem fakt, że można wypić go dużo i szybko nie uderzy ono do głowy.

Najbardziej znane marki hiszpańskich piw to:

  • Mahou
  • Estrella
  • San Miguel
  • Turia
  • El Aguila
  • Cruzcampo
  • Ambar
  • Alhambra
  • Amstel

Hiszpańskie alkohole: Wino

wino hiszpańskie

Wino to kolejny po piwie najchętniej pity trunek alkoholowy w Hiszpanii. Hiszpania jest drugim na świecie krajem pod względem wielkości upraw winogron. Co za tym idzie, jest także jednym z największych producentów wina na świecie! Najbardziej znanym winnym regionem jest La Rioja. W tej części Hiszpanii na każdym kroku znajdziecie winnice większe lub małe rodzinne.

Jako ciekawostkę powiem, że w Hiszpanii jest także druga na świecie najnowocześniejsza winnica (pierwsza jest w Kalifornii). Oznacza to, że większość procesu wykonywana jest przez maszyny oraz robione są różnego rodzaju mieszanki winogron, aby uzyskać jak najciekawsze i najsmaczniejsze wina. Byłam w Bodega SOMMOS w 2019 roku i powiem szczerze, że wycieczka była bardzo ciekawa. Na pewno opiszę moje wrażenia w osobnym wpisie.

Najbardziej popularne typy wina w Hiszpanii:

  • Rioja (czytaj: rjocha)
  • Verdejo (czytaj: berdecho)
  • Ribera del Duero
  • Vino de Jerez (czytaj: wino de cheres) wino słodkie
  • Pedro Ximenez (czytaj: pedro chimenes) wino słodkie
  • Manzanilla (czytaj: mansanija) typowe wino z Andaluzji
  • Cava (czytaj: kawa) wino musujące, typ szampana made in Spain

Hiszpańskie alkohole: Likiery

hiszpańskie likiery

Likiery w Hiszpanii pije się zazwyczaj po obiedzie, jak to mówią Hiszpanie: na lepsze trawienie. W niektórych barach i restauracjach podadzą nam kieliszek likieru w gratisie (taki hiszpański chwyt marketingowy, aby klienci wracali). Ogólnie likier pije się jako tzw. chupito (czytaj: czupito), czyli w kieliszkach o pojemności 50ml. Niektórzy wolą je podane jako drink z kostką lodu.

Najbardziej popularne likiery w Hiszpanii:

  • Licor de hierbas lub Orujo (czytaj: likor de jerbas, orucho) likier na bazie ziół
  • Licor de anís (likor de anis) likier anyżowy, głównie jako dodatek do kawy lub składnik domowych wypieków i ciasteczek
  • Licor de café (czytaj: likor de kafe) likier kawowy
  • Licor de arroz (likor de arros) słodki likier na bazie ryżu, pochodzi z rejonu Walencji
  • Limoncello (czytaj: limonczello) likier na bazie cytryny
  • Moscatel (czytaj: moskatel) likier na bazie słodkiego wina
  • Aguardiente likier który powstaje po destylacji wina

Oczywiście likiery dostępne w Hiszpanii mają wiele różnych smaków od owocowych aż po czekoladowe. Są też smaki likierów, które mogą zaskoczyć niejedną osobę.

Najdziwiniejsze smaki likierów w Hiszpanii:

  • z karczocha
  • z oliwy z oliwek
  • bananowy
  • rumiankowy
  • z kasztanów
  • z żołędzi
  • z rodzynek
  • figowy
  • z szafranu

Hiszpańskie alkohole: Koktajle

hiszpańskie koktajle

Aby dobrze zakończyć wpis, będzie coś o mieszankach alkoholi z innymi napojami, które potocznie nazywa się koktajlem. Na sangrię poświęcę osobny wpis.

Najpopularnijsze hiszpańskie koktajle:

  • Sangría (czytaj: sangrija) Napój alkoholowy na bazie czerwonego wina z dodatkiem likieru lub rumu oraz kawałkami owoców. Sangrię często pije się do obiadu lub kolacji. Jest także wersja na bazie musującego wina Cava.
  • Agua de Valencia (czytaj: agła de walensja) Napój alkoholowy z regionu Walencji. W jego składzie znajduje się m.in. sok z pomarańczy, wino musujące Cava, gin i wódka.
  • Tinto de verano (czytaj: tinto de berano) Wino czerwone z dodatkiem gazowanego napoju o smaku cytryny.
  • Clara lub cerveza con limón (czytaj: klara, serwesa kon limon) Piwo z dodatkiem napoju hiszpańskiego gaseosa lub z dodatkiem gazowanego napoju o smaku cytryny.
  • Calimocho (czytaj: kalimoczo) czerwone wino z dodatkiem coca coli.
  • Rebujito (czytaj: rebuchito) Typowy napój pochodzenia andaluzyjskiego. Serwowany jest na wszystkich fiestach w tym rejonie. Składa się z wina Manzanilla rozcieńczonego napojem gaseosa lub gazowanym napojem o smaku cytryny.

A na zakończenie jeszcze żarcik:

Mąż wraca do domu lekko niewyraźny:

– Piłeś?

– No coś ty, ani kropelki.

– Przecież widzę, że ledwie stoisz na nogach. Przyznaj się. Piłeś?

– Nie piłem.

– Powiedz Gibraltar.

– Piłem.

Podoba Ci się ten wpis? Oceń go!
[Wynik: 3 Średnia: 3.7]

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *